Autocorrelation MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Autocorrelation Quiz

11. Autocorrelation function of periodic signal is equal to _______

A. Energy of the signal
B. Power of the signal
C. Its area in the  frequency domain
D. None of the mentioned

Answer: B

The autocorrelation function of an areal-valued signal is equal to the energy of the signal and the autocorrelation function of the periodic signal is equal to the average power of the signal.

 

12. Autocorrelation is a _______ function.

A. Real and even
B. Real and odd
C. Complex and even
D. Complex and odd

Answer: A

According to the properties of the autocorrelation function, it is an even function when the frequency value f is real.

 

13. What  Autocorrelation function of white noise will have?

A. Strong peak
B. Infinite peak
C. Weak peak
D. None of the mentioned

Answer: A

The autocorrelation function curve of the continuous-time white noise signal has a strong peak.

 

14. Random variables give the relationship between _____

A. Two random events
B. Probability of occurrence of two random events
C. Random event and a real number
D. Random event and its probability of occurrence

Answer: C

A random variable gives a functional relationship between a random event and a real number.

 

15. The distribution function of a  random variable is

A. P(X less than or equal to x)
B. P(X greater than or equal to x)
C. P(X less than x)
D. P(X greater than x)

Answer: A

The distribution function of a random variable is the probability that the value taken by the random variable is less than or equal to the real number x.

h({});

 

16. The distribution function of -(infinity) and (infinity) is _____

A. 0 and 1
B. 1 and 0
C. Both 0
D. Both 1

Answer: A

The distribution function of -(infinity) and (infinity) is 0 and 1

F(−∞) is 0 and F

(∞)) is 1.

 

17. The value of the probability density function of a  random variable is

A. Positive function
B. Negative function
C. Zero
D. One

Answer: A

The probability density function is always greater than 0. It is a non-negative function with the area of 1.

 

18. Which gives the measure of randomness of the random variable?

A. Mean
B. Variance
C. Standard variance
D. Pdf

Answer: B

Variance gives the randomness of the random variable. It is the difference between the mean square value and the square of the mean.

 

19. Random process is a function of ______

A. Random event and time
B. Random event and frequency
C. Random event and real number
D. None of the mentioned

Answer: A

A random process is a function of two variables: a random event and its time of occurrence.

 

20. A random process is called stationary in the  strict sense if

A. Its statistics vary with shifts in time origin
B. Its statistics do not vary with a  shift in time origin
C. Its autocorrelation varies with a  shift in time
D. Its autocorrelation does not vary with shifts in time

Answer: A

A random process is defined to be stationary in a strict sense if its statistics vary with a shift in time origin.

Scroll to Top