Capacitors in Parallel MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Capacitors in Parallel Quiz

1. What is the total capacitance when three capacitors, C1, C2, and C3 are connected in parallel?

A. C1/(C2+C3)
B. C1+C2+C3
C. C2/(C1+C3)
D. 1/C1+1/C2+1/C3

Answer: B

When capacitors are connected in parallel, the total capacitance is equal to the sum of the capacitance of each of the capacitors. Hence Ctotal = C1+C2+C3.

 

2. Calculate the total capacitance in the given circuit

capacitors parallel q2

A. 10F
B. 15F
C. 13F
D. 20F

Answer: C

The equivalent capacitance when capacitors are connected in parallel is the sum of all the capacitors = 1+2+10 = 13F.

 

3. Calculate the voltage across AB if the total charge stored in the combination is 13C.

Calculate the voltage across AB if the total charge stored in the combination is 13C.

A. 1V
B. 2V
C. 3V
D. 4V

Answer: A

The equivalent capacitance when capacitors are connected in parallel is the sum of all the capacitors = 1+2+10 = 13F.

V = Q/C = 13/13 = 1V.

 

4. Calculate the charge in the 2F capacitor.

Calculate the charge in the 2F capacitor.

A. 200C
B. 100C
C. 300C
D. 400C

Answer: A

Since the capacitors are connected in parallel, the voltage across each is the same, it does not get divided.

Q = CV = 2 × 100 = 200C.

 

5. Calculate the charge in the 1F capacitor.

Calculate the charge in the 2F capacitor.

A. 200C
B. 100C
C. 300C
D. 400C

Answer: B

Since the capacitors are connected in parallel, the voltage across each is the same, it does not get divided.

Q = CV = 1 × 100 = 100C.

h({});

 

6. Calculate the total charge of the system in the given circuit.

Calculate the charge in the 2F capacitor.

A. 200C
B. 100C
C. 300C
D. 400C

Answer: C

The equivalent capacitance when capacitors are connected in parallel is the sum of all the capacitors = 1+2 = 3F.

Q = CV = 3 × 100 = 300V.

 

7. When capacitors are connected in parallel, the total capacitance is always __________ the individual capacitance values.

A. Greater than
B. Less than
C. Equal to
D. Cannot be determined

Answer: A

When capacitors are connected in parallel, the total capacitance is equal to the sum of the capacitance of each of the capacitors.

Hence Ctotal = C1+C2+C3.

Since it is the sum of all the capacitance values, the total capacitance is greater than the individual capacitance values.

 

8. When capacitors are connected in parallel, what happens to the effective plate area?

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. Becomes zero

Answer: A

When capacitors are connected in parallel, the top plates of each of the capacitors are connected together while the bottom plates are connected to each other. This effectively increases the top plate area and the bottom plate area.

 

9. Three capacitors having a capacitance equal to 2F, 4F, and 6F are connected in parallel. Calculate the effective parallel.

A. 10F
B. 11F
C. 12F
D. 13F

Answer: C

When capacitors are connected in parallel, the total capacitance is equal to the sum of the capacitance of each of the capacitors. Hence Ctotal = C1+C2+C3 = 2+4+6 = 12F.

 

10. Two capacitors having a capacitance value of 4F, three capacitors having a capacitance value of 2F, and 5 capacitors having a capacitance value of 1F are connected in parallel, calculate the equivalent capacitance.

A. 20F
B. 19F
C. 18F
D. 17F

Answer: B

When capacitors are connected in parallel, the total capacitance is equal to the sum of the capacitance of each of the capacitors.

Hence Ctotal = 4+4+2+2+2+1+1+1+1+1 = 19F.

Scroll to Top