Capacitors in Parallel MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Capacitors in Parallel Quiz

11. What is the total capacitance when two capacitors C1 and C2 are connected in series?

A. (C1+C2)/C1C2
B. 1/C1+1/C2
C. C1C2/(C1+C2)
D. C1+C2

Answer: C

When capacitors are connected in series, the equivalent capacitance is:

1/Ctotal = 1/C1+1/C2,

∴ Ctotal = C1C2/(C1+C2).

 

12. N capacitors having capacitance C are connected in series and calculate the equivalent capacitance.

A. C/N
B. C
C. CN
D. N/C

Answer: D

When capacitors are connected in series, the equivalent capacitance is:

1/Ctotal = 1/C+1/C+1/C+……..N times.

1/Ctotal = N/C.

Ctotal = C/N.

 

13. When capacitors are connected in series, the equivalent capacitance is ___________ for each capacitance.

A. Greater than
B. Less then
C. Equal to
D. Insufficient data provided

Answer: B

When capacitors are connected in series, the equivalent capacitance is:

1/Ctotal = 1/C1+1/C2.

Since we find the reciprocals of the sum of the reciprocals, the equivalent capacitance is less than the individual capacitance values.

 

14. What is the equivalent series capacitance in the given circuit?

What is the equivalent series capacitance in the given circuit?

A. 1.5F
B. 0.667F
C. 2.45F
D. 2.75F

Answer: B

When capacitors are connected in series,

1/Ctotal  = 1/C1+1/C2 = 1/2+1 = 3/2

Ctotal  = 2/3 = 0.667F.

 

15. When capacitors are connected in series ___________ remains the same.

A. Voltage across each capacitor
B. Charge
C. Capacitance
D. Resistance

Answer: B

When capacitors are connected in series, the charge remains the same because the same amount of current flow exists in each capacitor.

h({});

 

16. When capacitors are connected in series ___________ Varies

A. Voltage across each capacitor
B. Charge
C. Capacitance
D. Resistance

Answer: A

When capacitors are connected in series, the voltage varies because the voltage drop across each capacitor is different.

 

17. Four 10F capacitors are connected in series and calculate the equivalent capacitance.

A. 1.5F
B. 2.5F
C. 3.5F
D. 0.5F

Answer: B

When capacitors are connected in series,

1/Ctotal = 1/C1+1/C2+1/C3+1/C4 = 1/10+1/10+1/10+1/10 = 4/10F.

Ctotal = 10/4 = 2.5F.

 

18. Calculate the charge in the series capacitance circuit.

Calculate the charge in the series capacitance circuit.

A. 66.67C
B. 20.34C
C. 25.45C
D. 30.45C

Answer: A

When capacitors are connected in series, the equivalent capacitance is:

1/Ctotal = 1/C1+1/C2 = 1/2+1 = 3/2

Ctotal = 2/3 F

Q = CV = (2/3) × 100 = 200/3 C = 66.67C.

 

19. Calculate the voltage across the 1F capacitor.

Calculate the charge in the series capacitance circuit.

A. 33.33V
B. 66.67V
C. 56.56V
D. 23.43V

Answer: B

When capacitors are connected in series,

1/Ctotal = 1/C1+1/C2 = 1/2+1 = 3/2

Q = CV = (2/3) × 100 = 66.67C.

V across the 1F capacitor = 66.67/1 = 66.67V.

 

20. Calculate the voltage across the 2F capacitor.

Calculate the charge in the series capacitance circuit.

A. 33.33V
B. 66.67V
C. 56.56V
D. 23.43V

Answer: A

When capacitors are connected in series,

1/Ctotal = 1/C1+1/C2 = 1/2+1 = 3/2

Q = CV = (2/3) × 100 = 66.67C.

V across the 2F capacitor = 66.67/2 = 33.33V.

Scroll to Top