Cellular System MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Cellular System Quiz

1. In the case of direct CDMA, interference will occur if the PN codes are

A. Orthogonal to each other
B. Non-orthogonal to each other
C. Orthogonal & Non-orthogonal to each other
D. None of the mentioned

Answer: B

If the PN codes are not purely orthogonal direct CDMA interference will occur.

 

2. If the active users using a cell doubles, the required Eb/I0

A. Doubles
B. Halves
C. Remains the same
D. None of the mentioned

Answer: B

If the active users were to double, then the received Eb/I0 would essentially be halved.

 

3. In CDMA ______ frequency reuse is possible.

A. No
B. 50%
C. 90%
D. 100%

Answer: D

In CDMA, 100% frequency reuse can be employed.

 

4. Bandwidth efficiency improvement involves

A. Dividing the geographical region into cells
B. Allowing frequency allocation
C. Dividing the geographical region into cells & Allowing frequency allocation
D. None of the mentioned

Answer: C

The idea of dividing the geographical region into cells and allowing frequency allocation of one cell can be reused represents bandwidth efficiency improvement methods.

 

5. Which has more user capacity?

A. CDMA
B. AMPS
C. TDMA
D. None of the mentioned

Answer: A

CDMA has more user capacity compared to AMPS and TDMA.

 

6. Which technique is interference limited?

A. TDMA
B. CDMA
C. AMPS
D. None of the mentioned

Answer: B

CDMA technique capacity is interference limited.

 

7. Which technique is dimension limited?

A. TDMA
B. FDMA
C. TDMA & FDMA
D. None of the mentioned

Answer: C

TDMA and FDMA capacity is dimension limited.

 

8. Which type of channel does the forward link contain?

A. Paging
B. Pilot
C. Traffic
D. All of the mentioned

Answer: D

The forward link contains different types of channels such as paging, pilot, synchronization, and traffic.

 

9. The types of channels that reverse channel contains are

A. Traffic
B. Access
C. Traffic & Access
D. None of the mentioned

Answer: C

The reverse channel contains two types of channels – traffic and access.

 

10. The steps followed in forward channel CDMA include

A. Modulo 2 addition
B. Channelization
C. Modulo 2 addition & Channelization
D. None of the mentioned

Answer: C

Forward channel CDMA includes steps like modulo 2 addition, channelization, and base station identification.

Scroll to Top