Communication Resources Allocation MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Communication Resources Allocation Quiz

1. Which refers to the preference for an error correction coding scheme?

A. Coded
B. Uncoded
C. Coded & Uncoded
D. None of the mentioned

Answer: A

The term coded refers to the presence of an error correction coding scheme involving the use of redundant bits and expanded bandwidth.

 

2. The system will be more bandwidth efficient as WTb decreases.

A. True
B. False

Answer: A

Any digital communication system will become more bandwidth-efficient as its WTb product decreases.

 

3. In MPSK, R/W

A. Increases with increase in M
B. Increases with a decrease in M
C. Decreases with increase in M
D. Is not dependent on M

Answer: A

The bandwidth efficiency R/W increases as M increases in the case of MPSK modulation.

 

4. In MFSK, R/W

A. Increases with increase in M
B. Increases with the decrease in M
C. Decreases with increase in M
D. Is not dependent on M

Answer: C

In MFSK, the denominator increases faster than the numerator when M increases. Thus R/W decreases with an increase in M.

 

5. Which modulation is selected for power limited system?

A. MPSK
B. MFSK
C. MPSK & MFSK
D. None of the mentioned

Answer: B

For an uncoded system, if the channel is power limited MFSK is selected and if it is bandwidth limited MPSK is selected.

h({});

 

6. The transmission rate is given as

A. R/log2M
B. log2M/R
C. R/log10M
D. log10M/R

Answer: A

The relationship between symbol transmission rate and data rate R is given by Rs= R/log2M.

 

7. Code’s redundancy is given as

A. n/k
B. k/n
C. nk
D. None of the mentioned

Answer: A

The rate of code is given as k/n and its inverse n/k gives the redundancy of the code.

 

8. For more than two quantization levels, _______ is used.

A. Hard decision
B. Soft decision
C. Hard & Soft decision
D. None of the mentioned

Answer: B

When the output is quantized for more than two levels, a soft decision is made.

 

9. How can the throughput of the system be increased?

A. Increasing EIRP
B. Increasing channel bandwidth
C. Decreasing system losses
D. All of the mentioned

Answer: D

The basic way to increase the throughput of the system is to increase the EIRP, by reducing the system losses, providing channel bandwidth, and efficient allocation of CR.

 

10. In which technique spot beam antennas are used to point the radio signals in different directions?

A. Code division
B. Space division
C. Frequency division
D. None of the mentioned

Answer: B

In space division multiplexing, spot beam antennas are used to separate radio signals by pointing in different directions.

Scroll to Top