Current in Series RLC Circuit MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Current in Series RLC Circuit Quiz

1. In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the capacitor and the current in the resistor is?

A. 00
B. 900
C. 1800
D. 3600

Answer: A

In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the capacitor and the current in the resistor is 00 because the same current flows in the capacitor as well as the resistor.

 

2. In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the inductor and the current in the resistor is?

A. 00
B. 900
C. 1800
D. 3600

Answer: A

In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the inductor and the current in the resistor is 00 because the same current flows in the inductor as well as the resistor.

 

3. In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the capacitor and the current in the inductor is?

A. 00
B. 900
C. 1800
D. 3600

Answer: A

In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the inductor and the current in the capacitor is 00 because the same current flows in the inductor as well as the capacitor.

 

4. In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the circuit and the voltage across the resistor is?

A. 00
B. 900
C. 1800
D. 3600

Answer: A

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the resistor and the current in the circuit is 00 because they are in phase.

 

5. In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the circuit and the voltage across the capacitor is?

A. 00
B. 900
C. 1800
D. 3600

Answer: B

In a series RLC circuit, the voltage across the capacitor lags the current in the circuit by 900 so, the phase difference between the voltage across the capacitor and the current in the circuit is 900.

 

6. _________ the resonant frequency, the current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit.

A. Above
B. Below
C. Equal to
D. Depends on the circuit

Answer: A

The current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit if a circuit is inductive dominant i.e. if XL > XC

ωL > 1/ωC  = > ω > 1/√LC = > ω > ω0.

So, the current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.

 

7. _________ the resonant frequency, the current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit.

A. Above
B. Below
C. Equal to
D. Depends on the circuit

Answer: B

The current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit if circuit is capacitive dominant i.e.i.e. if XL < XC

ωL < 1/ωC  = > ω < 1/√LC = > ω < ω0.

So, the current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit below the resonant frequency.

 

8. In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the voltage across the resistor is?

A. 0°
B. 90°
C. 180°
D. 360°

Answer: B

In a series RLC circuit, the voltage across the capacitor lags the current by 90°, and the voltage across the resistor is in phase with the current so, the phase difference between the voltage across the capacitor and the voltage across the resistor is 90°.

 

9. In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the inductor and the voltage across the resistor is?

A. 0°
B. 90°
C. 180°
D. 360°

Answer: B

In a series RLC circuit, the voltage across the inductor leads the current by 900 and the voltage across the resistor is in phase with the current so, the phase difference between the voltage across the inductor and the voltage across the resistor is 90°.

 

10. In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the voltage across the inductor is?

A. 0°
B. 90°
C. 180°
D. 360°

Answer: C

In a series RLC circuit, the voltage across the inductor leads the current by 900, and the voltage across the capacitor lags the current by 90° so, the phase difference between the voltage across the inductor and the voltage across the capacitor is 180°.

Scroll to Top