Current to Voltage Converter MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Current to Voltage Converter Quiz

1. The output current equation for MC1408 digital to analog converter would be

A. Io= -(Vref/R1)×[(D7/2)+(D6/4)+(D5/8)+(D4/16)+(D3/32)+(D2/64)+(D1/128)+(D0/256)].

B. Io= (Vref/2R1)×[(D7/2)+(D6/4)+(D5/8)+(D4/16)+(D3/32)+(D2/64)+(D1/128)+(D0/256)].

C. Io= (Vref/R1)×[(D7/2)+(D6/4)+(D5/8)+(D4/16)+(D3/32)+(D2/64)+(D1/128)+(D0/256)].

D. Io= -(Vref/2R1)×[(D7/2)+(D6/4)+(D5/8)+(D4/16)+(D3/32)+(D2/64)+(D1/128)+(D0/256)].

Answer: C

MC1408 is a combination of a DAC and current to voltage converter. If the binary signal is input to MC1408 DAC then the output current would be,

Io= (Vref/R1)×[ (D7/2)+(D6/4)+(D5/8)+(D4/16)+(D3/32)+(D2/64)+(D1/128)+(D0/256)].

 

2. Determine the maximum value of output current of the DAC in MC1408?

A. 0.773×(Vref/R1)
B. 0.448×(Vref/R1)
C. 0.996×(Vref/R1)
D. 0.224×(Vref/R1)

Answer: C

The output current of DAC is the maximum when all the inputs are logic 1.

Therefore, Io= (Vref/R1)×(1/2+1/4+1/8+1/16+1/32+1/64+1/128/+1/256)

=(0.996)×(Vref/R1).

 

3. Determine the range or the output voltage?

Determine the range or the output voltage?
A. 0 – 2.51v
B. 0 – 2.22v
C. 0 – 3.74v
D. 0 – 4.93v

Answer: D

When all binary input D0 through D7 are logic 0, the current Io =0.

∴ The minimum value of Vo =0v.

When all the inputs are at logic 1, Io = (Vref/R1) ×

(1/2+1/4+1/8+1/16+1/32+1/64+1/128/+1/256)

= (3/2kΩ) × (0.996) =1.494mA.

Hence, the maximum value of output voltage is

Vo= Io×RF = 1.494×3.3kΩ =4.93v.

Thus, the output voltage range is from 0 to 4.93v.

 

4. Calculate the change in the output voltage if the photocell is exposed to a light of 0.61lux from a dark condition. Specification: Assume that the op-amp is initially nulled, Minimum dark resistance = 100kΩ, and resistance when illuminated (at 0.61lux) = 1.5kΩ.

Assume that the op-amp is initially nulled, Minimum dark resistance = 100kΩ and resistance when illuminated (at 0.61lux)
A. Vo –> 23v to 50v
B. Vo –> 0v to 33.11v
C. Vo –> -1.653v to 8.987v
D. Vo –> -0.176v to -11.73v

Answer: D

The resistance RT in darkness is 100kΩ.

The minimum output voltage in darkness is

Vo min = -(Vdc×RF)/ RT

= -(3.2v×5.5kΩ)/100kΩ = -0.176v.

When the photocell is illuminated, its resistance RT =1.5kΩ.

Therefore, the maximum output voltage is

Vo max = -(Vdc×RF)/ RT 

= -(3.2v×5.5kΩ)/1.5kΩ =-11.73v.

Thus, Vo varies from -0.176v to -11.73 as the photocell is exposed to light from a dark condition.

 

5. Which cell can be used instead of a photocell to obtain an active transducer in photosensitive devices?

A. Photovoltaic cell
B. Photodiode
C. Photosensor
D. All of the mentioned

Answer: A

A photovoltaic cell is a semiconductor junction device that converts radiation energy into electrical energy and hence it does not require external voltage.

 

6. If the input applied to DAC using the current to voltage converter is 10110100, determine the reference voltage (Assume Io= 2mA and R1=1.2kΩ)

A. 53.1v
B. 3.41v
C. 9.21v
D. 67.34v

Answer: B

Io=Vref/R1×[(D7/2)+(D6/4)+(D5/8)+(D4/16)+(D4/32)+(D4/64)]

Vref =(Io×R1)/ (1/2+0+1/8+1/16+0+1/64+0+0)

=(2mA×1.2kΩ)/0.703 .

=> Vref = 3.41v.

 

7. The current to voltage converter photosensitive device can be used as

A. Light intensity meter
B. Light radiating meter
C. Light deposition meter
D. None of the mentioned

Answer: A

The photosensitive device can be used as a light intensity meter by connecting a meter at the output that is calibrated for light intensity.

 

8. For a full-wave rectification, in a low voltage ac voltmeter, the meter current can be expressed as

A. Io = (1.9×Vin)/R1
B. Io = (3.9×Vin)/R1
C. Io = (0.9×Vin)/R1
D. Io = (2.9×Vin)/R1

Answer: C

For full-wave rectification, meter current is expressed as

Io = 0.9 ×Vin/R1.

 

9. Which of the following circuit has the highest input resistance?

A. Voltage follower
B. Inverting amplifier
C. Differential amplifier
D. None of the mentioned

Answer: A

The voltage follower has the highest positive input resistance of an op-amp circuit. For this reason, it is used to reduce voltage error caused by source loading.

 

10. Find the bias current from the given circuit
Find the bias current from the given circuit

A. 30mA
B. 3mA
C. 0.30mA
D. 0.03mA

Answer: C

The bias current is given as

Iin =Vin/Rin = 3v/10kΩ.

Where, Iin= Ib =0.3mA.

Scroll to Top