Data Communication Error detection and correction MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Data Communication Error detection and correction Quiz

Error detection and correction MCQ

 

1. In layering, n layers provide service to

A. n layer
B. n-1 layer
C. n+1 layer
D. none of the mentioned

Answer: C

In layering, the n layer provides service to the n+1 layer and uses the service provided by the n-1 layer.

 

2. Which can be used as an intermediate device between the transmitter entity and receiver entity?

A. IP router
B. Microwave router
C. Telephone switch
D. All of the mentioned

Answer: D

IP routers, microwave routers, and telephone switches can be used as an intermediate device for the communication of two entities.

 

3. Which has a comparatively high-frequency component?

A. Sine wave
B. Cosine wave
C. Square wave
D. None of the mentioned

Answer: C

The square wave has a comparatively high-frequency component in them.

 

4. Which has a continuous transmission?

A. Asynchronous
B. Synchronous
C. Asynchronous & Synchronous
D. None of the mentioned

Answer: B

Synchronous has continuous transmission whereas asynchronous have sporadic transmission.

 

5. Which requires bit transitions?

A. Asynchronous
B. Synchronous
C. Asynchronous & Synchronous
D. None of the mentioned

Answer: B

Synchronous transmission needs a bit of transition.

 

6. In synchronous transmission, the receiver must stay synchronous for

A. 4 bits
B. 8 bits
C. 9 bits
D. 16 bits

Answer: C

In synchronous transmission, the receiver must stay synchronous for 9 bits.

 

7. How error detection and correction is done?

A. By passing it through an equalizer
B. By passing it through the filter
C. By amplifying it
D. By adding redundancy bits

Answer: D

Error can be detected and corrected by adding additional information that is by adding redundancy bits.

 

8. Which is more efficient?

A. Parity check
B. Cyclic redundancy check
C. Parity & Cyclic redundancy check
D. None of the mentioned

Answer: B

Cyclic redundancy check is more efficient than parity check.

 

9. Which can detect two-bit errors?

A. Parity check
B. Cyclic redundancy check
C. Parity & Cyclic redundancy check
D. None of the mentioned

Answer: B

CRC is more powerful and it can detect various kinds of errors like 2-bit errors.

h({});

 

10. CRC uses

A. Multiplication
B. Binary division
C. Multiplication & Binary division
D. None of the mentioned

Answer: C

CRC uses more math like multiplication and binary division.

Scroll to Top