DC to AC Converter MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for DC to AC Converter Quiz

1. Inverters are used to convert DC power into variable AC power.

A. True
B. False

Answer: A

Inverters are used to convert DC power into variable AC power. The variable AC power means variable frequency and variable voltage level.   

 

2. Short circuit problem is severe in case of Voltage source inverter.

A. True
B. False

Answer: A

Short-circuit problem is severe in the case of voltage source inverter. The output voltage of VSI is fixed but the output current depends upon the load. When Z=0, I=V÷Z=∞.   

 

3. Switches used in VSI are ___________

A. Unipolar & Unidirectional
B. Bipolar & Bidirectional
C. Unipolar & Bidirectional
D. Unidirectional

Answer: C

Switches used in VSI are unipolar and bidirectional. MOSFET and BJT are examples of switches used in VSI. The output voltage of VSI is fixed but the output current depends upon the load.   

 

4. Switches used in CSI are ____________

A. Bipolar & Unidirectional
B. Bipolar & Bidirectional
C. Unipolar & Unidirectional
D. Bidirectional

Answer: A

Switches used in CSI are bipolar and unidirectional in nature. GTO and thyristors are examples of switches used in CSI. The output voltage of CSI is variable but the output current is fixed.   

 

5. Full form of VSI is ___________

A. Voltage source inverter
B. Volume source inverter
C. Voltage severe inverter
D. Voltage source inserter

Answer: A

VSI stands for Voltage source inverter. The output voltage of VSI is fixed but the output current depends upon the load. Switches used in VSI are unipolar and bidirectional in nature.   

h({});

 

6. Full form of CSI is ___________

A. Counter source inverter
B. Counter severe inverter
C. Current source inverter
D. Current severe inverter

Answer: C

CSI stands for Current source inverter. The output voltage of CSI is variable but the output current is fixed.   

 

7. Number of switches turned on in 3-phase 180° VSI at a single time are __________

A. 3
B. 2
C. 1
D. 4

Answer: B

In 3-phase 180° VSI each phase conducts for 180° and only two switches from different phases conduct at a single time.   

 

8. Number of switches turned on in 3-phase 120° VSI at a single time are __________

A. 2
B. 4
C. 5
D. 3

Answer: D

In 3-phase 120° VSI each phase conducts for 120° and only three switches from different phases conduct at a single time.   

 

9. Calculate the phase voltage for 3-∅ 180° VSI if the value of the DC supply is 20 V.

A. 9.40 V
B. 9.42 V
C. 9.18 V
D. 9.78 V

Answer: B

The phase voltage for 3-∅ 180° VSI is

(√2÷3)×VDC=.471×20=9.42 V.

In 3-phase 180° VSI each phase conducts for 180° and only two switches from different phases conduct at a single time.   

 

10. Calculate the line voltage for 3-∅ 180° VSI if the value of the DC supply is 22 V.

A. 18.52 V
B. 18.12 V
C. 17.96 V
D. 15.48 V

Answer: C

The line voltage for 3-∅ 180° VSI is

(√2÷√3)×VDC

=.81×22=17.96 V.

In 3-phase 180° VSI each phase conducts for 180° and only two switches from different phases conduct at a single time.   

Scroll to Top