Determination of B/H Characteristic MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Determination of B/H Characteristic Quiz

1. The B/H characteristics can be determined using _______

A. Ammeter
B. Fluxmeter
C. Voltmeter
D. Multimeter

Answer: B

The fluxmeter is an electronic display instrument used to measure the magnetic flux of permanent magnets hence it can be used to determine B/H characteristics.

 

2. The B/H curve can be used to determine?

MCQ on Virus - Examsegg Biology

A. Iron loss
B. Hysteresis loss
C. Voltage loss
D. Eddy’s current loss

Answer: B

Hysteresis loss is a heat loss due to the reversal of magnetization of the transformer core whenever it is subjected to a changing magnetic field. It can be determined using the B/H curve.

 

3. The B/H ratio is not constant for ________

A. Diamagnetic materials
B. Ferromagnetic materials
C. Paramagnetic materials
D. Non-magnetic materials

Answer: B

As the magnetizing field increases, the relative permeability increases reaches a maximum and then decreases. Due to varying permeability, the B/H ratio is not constant for ferromagnetic materials.

 

4. When using a fluxmeter, if the flux changes from Φ to -Φ, what happens to the current?

A. Becomes zero
B. Becomes infinity
C. Remains the same
D. Reverses

Answer: D

When the flux changes from Φ to -Φ, the current direction will change as the direction of flux is changing.

 

5. Why is the coil of a ballistic galvanometer wound on a non-metallic former?

A. To minimize damping when high resistance is connected in series
B. To maximize damping when high resistance is connected in series
C. To minimize damping when high resistance is connected in parallel
D. To maximize damping when high resistance is connected in parallel

Answer: A

The coil of ma ballistic galvanometer is wound on a nonmagnetic former in order to minimize damping when high resistance is connected in series.

h({});

 

6. The ballistic galvanometer is usually lightly damped so that ________

A. It can oscillate
B. It will remain stable
C. Amplitude of the first swing is very large
D. Amplitude of the first swing is very small

Answer: C

The ballistic galvanometer is usually lightly damped so that the amplitude of its first swing is very large.

 

7. PMMC instruments can be used as a flux meter by _______

A. Using a low resistance shunt
B. Removing the control spring
C. Making the control springs have a large moment of inertia
D. Using a high resistance in series

Answer: B

A PMMC or a permanent moving magnet coil instrument can be used as a fluxmeter by removing the control spring.

 

8. Hysteresis loss is determined from _______

A. B/H curve
B. H/B curve
C. BH curve
D. B2H curve

Answer: C

Hysteresis loss is basically a heat loss due to the reversal of magnetization of the transformer core whenever it is subjected to a changing magnetic field. It can be determined using the B/H curve.

 

9. What is a PMMC instrument?

A. Permanent moving magnet coil instrument
B. Permanent machine magnet coil instrument
C. Permanent moving machine coil instrument
D. Premature moving magnet coil instrument

Answer: A

A PMMC instrument is a permanent moving magnet coil instrument. It uses two magnets to create a stationary magnetic field.

 

10. B/H curve shows the relationship between?

A. Magnetic field strength and magnetic flux
B. Magnetic field strength and magnetic flux density
C. Current and magnetic flux density
D. Voltage and magnetic flux density

Answer: B

The B/H curve shows the relation between magnetic field strength and magnetic flux density.

Scroll to Top