Dielectric Constant and Relative Permittivity MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Dielectric Constant & Relative Permittivity Quiz

1. In order to obtain a high value for capacitance, the permittivity of the dielectric medium should be?

A. Low
B. High
C. Zero
D. Unity

Answer: B

Form the expression of the capacitance of a parallel plate capacitor

C = ε × A/d.

From this expression, it is seen that capacitance is directly proportional to the permittivity, hence for the capacitance value to be high, the permittivity value should be high.

 

2. Find the capacitance of a capacitor whose area of a cross-section of the plates is 4m2 and the distance of separation between the plates is 2m. The capacitor is placed in a vacuum.

MCQ on Virus - Examsegg Biology

A. 1.77 × 10-11F
B. 1.34 × 10-11F
C. 2.33 × 10-11F
D. 5.65 × 10-11F

Answer: A

The expression for the capacitance of a parallel plate capacitor is

C = ε × A/d.

The medium is free space hence,

ε = 8.85 × 10-12.

∴ C = 8.85 × 10-12 × 4/2 = 1.77 × 10-12F

= 1.77 × 10-11F.

 

3. What is relative permittivity?

A. Equal to the absolute permittivity
B. Ratio of actual permittivity to absolute permittivity
C. Ratio of absolute permittivity to actual permittivity
D. Equal to the actual permittivity

Answer: B

Relative permittivity is the ratio of actual permittivity to absolute permittivity. As the actual permittivity increases, the relative permittivity also increases.

 

4. What happens to relative permittivity when actual permittivity decreases?

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. Becomes zero

Answer: B

Relative permittivity is the ratio of actual permittivity to absolute permittivity. Relative permittivity is directly proportional to actual permittivity. Hence, as actual permittivity decreases, relative permittivity also decreases.

 

5. What is the relative permittivity when the actual permittivity is 4F/m?

A. 4.57 × 10-11
B. 4.57 × 1012
C. 4.57 × 1011
D. 4.57 × 10-12

Answer: C

Relative permittivity = Actual permittivity/ Absolute permittivity.

Relative permittivity = 4/(8.85 × 10-12) = 4.57 × 1011.

h({});

 

6. What happens to absolute permittivity when relative permittivity increases?

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. Becomes zero

Answer: C

Absolute permittivity does not depend on the value of relative permittivity. Absolute permittivity is the permittivity of free space and it is a constant value = 8.85 × 10-12F/m.

 

7. Calculate the actual permittivity of a medium whose relative permittivity is 5.

A. 4.43 × 10-11F/m
B. 4.43 × 10-12F/m
C. 4.43 × 1011F/m
D. 4.43 × 1012F/m

Answer: A

Actual permittivity = Relative permittivity × absolute permittivity.

Actual permittivity = 5 × 8.85 × 10-12  = 4.43 × 10-11F/m.

 

8. What is the unit for relative permittivity?

A. F/m
B. Fm
C. F/m2
D. No unit

Answer: D

Relative permittivity is the ratio of actual permittivity to the relative permittivity of the medium. Since it is a ratio, and we know that a ratio does not have any unit, relative permittivity does not have any unit.

 

9. Which, among the following, will be unity in free space?

A. Absolute permittivity
B. Relative permittivity
C. Actual permittivity
D. Both absolute and relative permittivity

Answer: B

Relative permittivity is constant for a particular medium. For air or free space, it is unity. Absolute permittivity does not depend on the medium, its value is always constant = 8.85 × 10-12F/m.

Actual permittivity is the product of relative permittivity and absolute permittivity.

 

10. Which, among the following, do not have any unit?

A. Absolute permittivity
B. Relative permittivity
C. Actual permittivity
D. Both absolute and relative permittivity

Answer: B

Relative permittivity is the ratio of actual permittivity to the relative permittivity of the medium.

Since it is a ratio, and we know that a ratio does not have any unit, relative permittivity does not have any unit.

Scroll to Top