Digital communication in Noise Parameter MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Digital communication in Noise Parameter Quiz

1. Noise figure measures the

A. Power degradation
B. Noise degradation
C. SNR degradation
D. None of the mentioned

Answer: C

The noise figure relates the SNR of the input to the SNR of the output. It measures the SNR degradation caused by the network.

 

2. Noise figure is a parameter that represents a ______ of the system.

A. Noisiness
B. Efficiency
C. Maximum output
D. Maximum power handling capacity

Answer: A

The noise figure is a parameter that represents the noisiness of a two-port network or device such as an amplifier, compared with a reference noise.

 

3. When two networks are connected in series, its composite noise figure can be given as

A. F1+(F2-1)/G1
B. F1-(F2-1)/G1
C. F2+(F1-1)/G1
D. F1G1+(F2-1)

Answer: A

When two networks are connected in series, the composite noise figure can be written as F1+(F2-1)/G1.

 

4. The space window region ranges from

A. 1GHz to 10 GHz
B. 10GHz to 100GHZ
C. 5GHz to 50GHz
D. 1MHz to 10MHz

Answer: A

There is a region between 1GHz and 10GHz where the temperature will be the lowest. This region is called a microwave window or space window.

 

5. Atmospheric window region is used for

A. Satellite communication
B. Deep-space communication
C. Satellite & Deep-space communication
D. None of the mentioned

Answer: C

The region between 1GHz and 10GHz is called a space window or atmospheric window. Here the temperature will be the lowest. This region is used for satellite communication and deep-space communication.

 

6. Which parameter is referred to as receiver sensitivity?

A. S/N ratio
B. G/T ratio
C. EIRP
D. PR/N0

Answer: B

The figure of parameter G/T0 is called as receiver sensitivity.

 

7. What are the functions of satellite repeaters?

A. Re transmits
B. Regenerates
C. Reconstitutes
D. All of the mentioned

Answer: D

Satellite repeaters re-transmit the message received. It regenerates, demodulates, and reconstitutes the digital information embedded in the received waveform.

 

8. What are the functions of non-regenerative repeaters?

A. Amplifies
B. Re transmits
C. Amplifies & Re transmits
D. None of the mentioned

Answer: C

Non-regenerative repeaters can be used with many different modulation formats. It only amplifies and re transmits the message received.

 

9. In which repeaters uplink is decoupled from the downlink?

A. Regenerative
B. Non-regenerative
C. Regenerative & Non-regenerative
D. None of the mentioned

Answer: A

The principal advantage of regenerative repeaters over non-regenerative repeaters is that the uplink is decoupled from the downlink so that the uplink noise is not transmitted on the downlink.

 

10. AM-to-AM conversion brings about

A. Amplitude variation
B. Phase variation
C. Frequency variation
D. None of the mentioned

Answer: A

AM-to-AM conversion is a phenomenon common to non-linear devices and it undergoes a non-linear transformation and results in amplitude variation.

 

11. AM-to-PM conversion brings about

A. Amplitude variation
B. Phase variation
C. Frequency variation
D. None of the mentioned

Answer: B

AM-to-PM conversion is another common phenomenon in non-linear devices. It brings about phase variation that can affect the error performance.

Scroll to Top