Digital Communication Noise MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Digital Communication Noise Quiz

1. SQNR can be improved by the _______ sampling rate.

A. Increasing
B. Decreasing
C. Does not depend
D. None of the mentioned

Answer: A

SQNR can be improved by increasing the sampling rate.

 

2. Which offers better SQNR?

A. Delta modulation
B. PCM
C. Delta modulation & PCM
D. None of the mentioned

Answer: B

PCM offers better SQNR than delta modulation.

 

3. Two functions are called orthogonal if on integrating the product we get

A. One
B. Zero
C. Infinity
D. None of the mentioned

Answer: B

Two functions are called orthogonal if the integral value of integrating the product is zero.

 

4. Eigen functions are not orthogonal.

A. True
B. False

Answer: B

An important property of eigen function is that they are orthogonal.

 

5. Shot noise is produced by

A. Electrons
B. Photons
C. Electrons & Photons
D. None of the mentioned

Answer: C

Shot noise occurs due to particles like the behavior of electrons and photons.

h({});

 

6. Shot noise is avoidable when the current is

A. Zero
B. One
C. Infinity
D. None of the mentioned

Answer: A

Shot noise is avoidable only when the current is zero.

 

7. Shot noise is

A. Stochastic process
B. Poisson process
C. Stochastic & Poisson process
D. None of the mentioned

Answer: B

Shot noise is a Poisson process.

 

8. Which occurs due to equilibrium fluctuations?

A. Thermal noise
B. Johnson noise
C. Thermal & Johnson noise
D. None of the mentioned

Answer: C

Thermal noise occurs due to equilibrium fluctuations. This noise is also called Johnson noise.

 

9. Flicker noise is called as

A. White noise
B. Pink noise
C. Brown noise
D. None of the mentioned

Answer: B

Flicker noise is called pink noise.

 

10. Which has the same power spectral density?

A. White noise
B. Brown noise
C. White & brown noise
D. None of the mentioned

Answer: A

White noise has the same power spectral density whereas it decreases in the case of brown noise.

Scroll to Top