Digital Communication Quantization MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Digital Communication Quantization Quiz

1. Spread spectrum is used for

A. Encrypting signal
B. Hiding signal
C. Encrypting & Hiding signal
D. None of the mentioned

Answer: C

The spread spectrum is used for hiding and encrypting signals.

 

2. Which is a quantization process?

A. Rounding
B. Truncation
C. Rounding & Truncation
D. None of the mentioned

Answer: C

Rounding and truncation are examples of the quantization process.

 

3. Quantization is a _____ process.

A. Few to few mapping
B. Few too many mapping
C. Many to few mapping
D. Many too many mapping

Answer: C

Quantization is many to few mapping process.

 

4. Quantization is a _____ process.

A. Non-linear
B. Reversible
C. Non-linear & Reversible
D. None of the mentioned

Answer: A

Quantization is a non-linear and irreversible process.

 

5. Which conveys more information?

A. High probability event
B. Low probability event
C. High & Low probability event
D. None of the mentioned

Answer: B

A high probability event conveys less information than a low probability event.

 

6. If the channel is noiseless information conveyed is ___ and if it is useless channel information conveyed is ___

A. 0,0
B. 1,1
C. 0,1
D. 1,0

Answer: D

If the channel is noiseless information conveyed is 1 and if it is useless channel information conveyed is 0.

 

7. The mutual information between a pair of events is

A. Positive
B. Negative
C. Zero
D. All of the mentioned

Answer: D

The mutual information between a pair of events can be positive negative or zero.

 

8. The output of the source encoder is an analog signal.

A. True
B. False

Answer: B

The output of the source encoder is a sequence of binary digits. The conversion of source output to digital form is done here in the source encoder.

 

9. The output of an information source is

A. Random
B. Deterministic
C. Random & Deterministic
D. None of the mentioned

Answer: A

The output of any information source is random.

 

10. When the base of the logarithm is e, the unit of measure of information is

A. Bits
B. Bytes
C. Nats
D. None of the mentioned

Answer: C

The unit of measure of information is determined based on the base of the logarithm. If the base is e then the unit is nats( natural unit).

Scroll to Top