Digital Communication System MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Digital Communication System Quiz

1. Digital communication is _______ to environmental changes?

A. Less sensitive
B. More sensitive
C. Does not depend
D. None of the mentioned

Answer: A

Digital communication is less sensitive to environmental changes like temperature etc.

 

2. Advantages of digital communication are

A. Easy multiplexing
B. Easy processing
C. Reliable
D. All of the mentioned

Answer: D

Digital communication is very reliable communication. It is easy for multiplexing, easy for signaling and processing, etc.

 

3. What is necessary for digital communication?

A. Precision timing
B. Frame synchronization
C. Character synchronization
D. All of the mentioned

Answer: D

Bit, Character, frame synchronization, and precision timing are necessary for digital communication. This is considered a disadvantage of digital communication.

 

4. What are the disadvantages of digital communication?

A. Needs more bandwidth
B. Is more complex
C. Needs more bandwidth & Is more complex
D. None of the mentioned

Answer: C

Digital communication needs more bandwidth, has higher complexity and little performance degradation occurs during analog to digital conversion and vice versa.

 

5. Examples of digital communication are

A. ISDN
B. Modems
C. Classical telephony
D. All of the mentioned

Answer: D

Some examples of digital communication systems are classical telephony, ISDN, Modems, LANs, PCM TDM, etc.

 

6. Which system uses digital transmission?

A. ISDN
B. LANs
C. ISDN & LANs
D. None of the mentioned

Answer: C

Though the signal type is analog or digital, the transmission takes place in the digital domain in ISDN and LANs.

 

7. The interval of frequencies outside which the spectrum is zero is called ________

A. null to null bandwidth
B. normalized bandwidth
C. absolute bandwidth
D. none of the mentioned

Answer: C

The measure of frequencies outside which spectrum is zero is called as absolute bandwidth. It is usually infinite.

 

8. The attenuation levels bounded power spectral density is

A. 35
B. 50
C. 35 & 50
D. none of the mentioned

Answer: C

Bounded power spectral density is the bandwidth outside which the spectrum must have fallen to a stated level below that found at the band center.

 

9. Synchronization available in digital communication are

A. Symbol synchronization
B. Frame synchronization
C. Carrier synchronization
D. All of the mentioned

Answer: D

The synchronization techniques available in digital communication are symbol synchronization, frame synchronization, and carrier synchronization.

 

10. Digital system includes

A. Better encryption algorithm
B. Difficult data multiplexing
C. All of the mentioned
D. None of the mentioned

Answer: AA

A Digital system has the advantage of a better encryption algorithm, easier data multiplexing, and more reliability.

Scroll to Top