Direction of Induced EMF MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Direction of Induced EMF Quiz

1. According to Faraday’s laws of electromagnetic induction, an emf is induced in a conductor whenever?

A. The conductor is perpendicular to the magnetic field
B. Lies in the magnetic field
C. Cuts magnetic lines of flux
D. Moves parallel to the magnetic field

Answer: C

An emf is induced, according to Faraday’s laws of electromagnetic induction, whenever the conductor in a magnetic field cuts the magnetic lines of flux.

 

2. Direction of induced emf is determined by __________

MCQ on Virus - Examsegg Biology

A. Fleming’s left-hand rule
B. Fleming’s right-hand rule
C. Faraday’s law
D. Right-hand thumb rule

Answer: B

Fleming’s left-hand rule stated that if the index finger points toward magnetic flux, the thumb toward the motion of the conductor, then the middle finger points toward the induced emf.

 

3. “The direction of an induced e.m.f. is always such that it tends to set up a current opposing the motion or the change of flux responsible for inducing that e.m.f.”, this is the statement for?

A. Fleming’s left-hand rule
B. Fleming’s right-hand rule
C. Faraday’s law
D. Lenz’s law

Answer: D

According to Lenz’s law “The direction of an induced e.m.f. is always such that it tends to set up a current opposing the motion or the change of flux responsible for inducing that e.m.f.” It is used to determine the direction of the induced emf.

 

4. According to Fleming’s right-hand rule, the thumb points towards?

A. Current
B. E.M.F.
C. Motion of the conductor
D. Magnetic flux

Answer: C

Fleming’s left-hand rule stated that if the index finger points toward magnetic flux, the thumb toward the motion of the conductor, then the middle finger points toward the induced emf.

 

5. According to Fleming’s right-hand rule, the index finger points towards?

A. Current
B. E.M.F.
C. Motion of the conductor
D. Magnetic flux

Answer: D

Fleming’s left-hand rule stated that if the index finger points toward magnetic flux, the thumb toward the motion of the conductor, then the middle finger points toward the induced emf.

h({});

 

6. According to Fleming’s right-hand rule, the middle finger points toward the?

A. Current
B. E.M.F.
C. Motion of the conductor
D. Magnetic flux

Answer: B

Fleming’s left-hand rule stated that if the index finger points toward magnetic flux, the thumb toward the motion of the conductor, then the middle finger points toward the induced emf.

 

7. The relation between the direction of induced emf and the direction of motion of the conductor is?

A. Parallel
B. Equal
C. Not related
D. Perpendicular

Answer: D

According to Fleming’s right-hand rule, the induced emf, the motion of the conductor, and the magnetic flux are mutually perpendicular.

 

8. The relation between the direction of induced emf and the direction of magnetic flux is _______

A. Parallel
B. Equal
C. Not related
D. Perpendicular

Answer: D

According to Fleming’s right-hand rule, the induced emf, the motion of the conductor, and the magnetic flux are mutually perpendicular.

 

9. The relation between the direction of magnetic flux and the direction of motion of the conductor is _______

A. Parallel
B. Equal
C. Not related
D. Perpendicular

Answer: D

According to Fleming’s right-hand rule, the induced emf, the motion of the conductor, and the magnetic flux are mutually perpendicular.

 

10. Which, among the following, is the formula for induced emf?

A. e = dϕ /dt
B. e = dt/dϕ
C. e = t × ϕ
D. e = t2ϕ

Answer: A

The formula for induced emf is e = dϕ /dt because the induced emf is the flux linkage per unit time.

Scroll to Top