Direction of Magnetic Field MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Direction of Magnetic Field Quiz

1. The Magnetic Field lines move from __________

A. North to south
B. South to north
C. West to east
D. East to west

Answer: A

Magnetic field lines originate at the north pole and terminate at the south pole of the magnet.

 

2. Magnetic field lines ___________ at the north pole.

A. Emerge
B. Converge
C. Neither emerge nor converge
D. Either emerge or converge

Answer: A

Magnetic field lines emerge at the north pole. Field lines seem to emerge at the north pole because they originate at the north pole.

 

3. Magnetic field lines ___________ at the south pole.

A. Emerge
B. Converge
C. Neither emerge nor converge
D. Either emerge or converge

Answer: B

Magnetic field lines converge at the south pole. Field lines seem to converge at the south pole because they end at the south pole.

 

4. Which of the following is used to determine the direction of the magnetic field in a current-carrying conductor?

A. Left-hand thumb rule
B. Right-hand thumb rule
C. Right-hand palm rule
D. Left-hand palm rule

Answer: B

The right-hand thumb rule determines the direction of a magnetic field in a current-carrying conductor. The rule states that when we align our right thumb in the direction of the current and curl our fingers around it, the direction of our fingers is in the direction of the magnetic field.

 

5. According to Flemming’s left-hand rule, the index finger denotes?

A. Direction of magnetic field
B. Direction of current
C. Direction of force
D. Direction of force as well as current

Answer: A

According to Flemming’s left-hand rule, the index finger denotes the direction of the magnetic field, the thumb denoted the direction of force and the middle finger denoted the direction of the current.

h({});

 

6. According to Flemming’s left-hand rule, the middle finger denotes?

A. Direction of magnetic field
B. Direction of current
C. Direction of force
D. Direction of force as well as current

Answer: B

According to Flemming’s left-hand rule, the index finger denotes the direction of the magnetic field, the thumb denoted the direction of force and the middle finger denoted the direction of the current.

 

7. According to Flemming’s left-hand rule, the thumb denotes?

A. Direction of magnetic field
B. Direction of current
C. Direction of force
D. Direction of force as well as current

Answer: C

According to Flemming’s left-hand rule, the index finger denotes the direction of the magnetic field, the thumb denoted the direction of force and the middle finger denoted the direction of the current.

 

8. The relation between the direction of force and the direction of the magnetic field is _________

A. Same direction
B. Opposite direction
C. Perpendicular
D. Unrelated

Answer: C

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor, and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

 

9. The relation between the direction of current and the direction of the magnetic field is ________

A. Same direction
B. Opposite direction
C. Perpendicular
D. Unrelated

Answer: C

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor, and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

 

10. The relation between the direction of current and the direction of the force is _________

A. Same direction
B. Opposite direction
C. Perpendicular
D. Unrelated

Answer: C

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor, and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

Scroll to Top