Distribution of Voltage Across Capacitors in Series MCQ [Free PDF]

1. The total voltage drop across a series of capacitors is __________

A. The voltage drop across any one of the capacitors
B. The sum of the voltage drop across each of the capacitors
C. The product of the voltage drop across each of the capacitors
D. Zero

Answer: B

The total voltage drop across a series of capacitors is equal to the sum of the voltage drop across each of the capacitors because when capacitors are connected in series, the voltage drops across each capacitor.

 

2. Capacitors C1, C2, and C3 have voltage drops of 2V, 3V, and 5V respectively. Calculate the total voltage in the circuit.

A. 10V
B. 2V
C. 5V
D. 0V

Answer: A

When capacitors are connected in series:

Vtotal = V12+V2+V3 = 2+3+5 = 10V.

 

3. What is the voltage across the 2F capacitor?

What is the voltage across the 2F capacitor?

A. 240V
B. 200V
C. 220V
D. 120V

Answer: D

Capacitors are in series.

1/C = 1/2+1/4+1/6

∴ C = (12/11)F.

Q = C × V = 220 × (12/11) = 240C.

V across 2F capacitor = Q/C = 240/2 = 120V.

 

4. What is the voltage across the 4F capacitor?

What is the voltage across the 2F capacitor?

A. 120V
B. 60V
C. 100V
D. 220V

Answer: B

Capacitors are in series.
1/C = 1/2+1/4+1/6

∴  C = (12/11)F.

Q = C × V = 220 × (12/11) = 240C.

V across 4F capacitor = Q/C = 240/4 = 60V.

 

5. Calculate the voltage across the 6F capacitor.

What is the voltage across the 2F capacitor?

A. 120V
B. 60V
C. 40V
D. 220V

Answer: C

Capacitors are in series.

1/C = 1/2+1/4+1/6

∴ C = (12/11)F.
Q = C × V = 220 × (12/11) = 240C.

V across 6F capacitor = Q/C = 240/6 = 40V.

h({});

 

6. When capacitors are connected in series, which of the following rules are applied?

A. Voltage divider
B. Current divider
C. Both voltage divider and current divider
D. Neither voltage divider nor current divider

Answer: A

The voltage divider is the rule applied when capacitors are connected in series because when capacitors are connected in series, the voltage is different across each capacitor.

 

7. A capacitor does not allow sudden changes in _________

A. Current
B. Voltage
C. Resistance
D. Inductance

Answer: B

The capacitor does not allow sudden changes in voltage because these changes occur in zero time which results in the current being infinity, which is not possible.

 

8. Which of the following expressions is correct with respect to the voltage across capacitors in series?

A. V1/V2 = C2/C1
B. V2/V1 = C2/C1
C. V1 × V2 = C1 × C2
D. V1/C1 = V2/C2

Answer: A

When capacitors are connected in series, the charge across each capacitor remains the same whereas the voltage across each varies. When two capacitors are connected in series:

Q = V1C1

Q = V2C2.

Thus: V1/V2 = C2/C1.

 

9. Two 4F capacitors are connected in series, calculate the voltage across each of the total voltages is 20V.

A. 10V
B. 5V
C. 20V
D. 0V

Answer: A

The two capacitors have the same capacitance, hence the voltage gets divided equally.

V across each = Total voltage/2 = 20/2 = 10V.

 

10. Two capacitors having voltage 2F and 4F are connected in series. This combination is connected to a 100V supply and calculates the voltage across the 2F capacitor.

A. 66.67V
B. 33.33V
C. 100V
D. 0V

Answer: A

Ctotal  = 2 × 4/(2+4) = 4/3F

Q = CV = (4/3) × 100 = 400/3 C.

V across 2F capacitor = Q/C = (400/3)/2 = 200/3 = 66.67F.

Scroll to Top