Electric Traction Power Factor MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Electric Traction Power Factor Quiz

21. Who built the first bullet train?

A. Hideo Rampa
B. Hideo Shima
C. Hideo Carry
D. Hideo Stokes

Answer: B

Hideo Shima built the first bullet train. He was a Japanese engineer. He was born in 1901 and died in 1998. He was the man behind the concept of a bullet train.   

 

22. The supply conductor in electric trains is also known as ____________

A. Contact Wire
B. Contact Distance
C. Contact Direction
D. Supply Wire

Answer: A

The supply conductor in electric trains is also known as Contact wire. Driving motor and power modulators are housed in the locomotive.   

 

23. Calculate the value measured by PMMC when a sinusoidal voltage signal is applied to it.

A. 15 V
B. 0 V
C. 16 V
D. 18 V

Answer: B

PMMC instrument measures the average of the input signal. The sinusoidal voltage signal is symmetric about the origin. The average value measured by PMMC is zero.   

 

24. Calculate the value measured by Moving Iron when a sinusoidal voltage signal V(t)=20sin(ωt) is applied to it.

A. 14.14 V
B. 20.15 V
C. 16.18 V
D. 22.18 V

Answer: A

Moving iron instrument measures the r.m.s value of the input signal. The r.m.s value of the sinusoidal signal is

20÷√2=14.14 V.   

 

25. Full form of PMMC is ____________
A. Permanent Magnet Moving Coil
B. Premature Magnet Moving Coil
C. Permanent Magnet Motion Coil
D. Peterson Magnet Motion Coil

Answer: A

The full form of PMMC is Permanent Magnet Moving Coil. It measures the average value of the applied input signal.   

h({});

 

26. Fuel used in the train is ___________

A. Diesel
B. Kerosene
C. Petrol
D. Ice

Answer: A

The fuel used in the train is Diesel. Diesel fuel in trains provides more efficiency and more economy. It is more economical than air travel.   

 

27. How much fuel does a train use per Km?

A. 7.85 L/Km
B. 7.97 L/Km
C. 6.59 L/Km
D. 7.15 L/Km

Answer: B

The average fuel consumed by a train is 7.97 L/Km. Consumption is the same for passenger and cargo trains.   

 

28. Which motor is used in the electric train?

A. DC shunt motor
B. DC series motor
C. Synchronous motor
D. Stepper motor

Answer: B

DC series motor is used in electric trains. They provide a high starting torque. DC series motor is a universal motor that can run on DC as well as on AC.   

 

29. Calculate the minimum time period for ASCI using the data: R=1 kΩ, C=1 μF.

A. 4 msec
B. 8 msec
C. 5 msec
D. 3 msec

Answer: A

The minimum time period for ASCI is a

4×R×C = 4×1×1×.001 = 4 msec.

The total time is the sum of charging and discharging time.   

 

30. There are four types of friction.

A. True
B. False

Answer: B

There are two types of friction. Internal and external friction are types of friction. The coefficient of friction is independent of the force of friction.   

Scroll to Top