Embedded Processor MCQ Quiz – Objective Question with Answer for Embedded Processor

1. Which is the first device that started the microprocessor revolution by Intel?

A. 8080
B. 8086
C. 8087
D. 8088

Answer: A

8086 was released in 1978 and 8088 was released in 1979 .8087 is a numeric coprocessor that was released in 1977. Furthermore, the 8080 is a device designed by Intel in 1974.

 

2. Which is the first microprocessor by Motorola?

A. MC6800
B. MC68001
C. MIPS
D. PowerPC

Answer: A

MC6800 is the first microprocessor by Motorola which started a revolution in embedded systems.

 

3. Motorola MC6800 is a how many it processor?

A. 4
B. 8
C. 16
D. 32

Answer: B

MC6800 is an 8-bit processor and has two 8-bit accumulator registers.

 

4. How many accumulators does an MC6800 have?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: B

MC6800 is having 2 accumulators both comprising of 8 bits.

 

5. How many bits does an accumulator of MC6800 have?

A. 8
B. 16
C. 32
D. 4

Answer: A

MC6800 possesses an 8-bit accumulator register since it is an 8-bit processor.

 

6. What is the performance of an accumulator?

A. Storing data and performing a logical operation
B. Storing data and performing an arithmetic operation
C. Storing address
D. Pointer

Answer: B

The accumulator is used for all the arithmetic operations such as addition, subtraction, multiplication, relational, logic, etc. It is also used for storage.

 

7. Which of the following is the area of memory that is used for storage?

A. Register
B. Stack
C. Accumulator
D. Memory

Answer: B

The stack can be used at the time of function call or it is a short time large scale storage of data. Therefore, the stack is the area within memory for storage.

 

8. How a stack is accessed?

A. Stack pointer
B. Stack address
C. Stack bus
D. Stack register

Answer: A

A stack pointer is a special register that indexes into the stack.

 

9. PUSH-POP mechanism is seen in _______

A. Stack pointer
B. Register
C. Memory
D. Index register

Answer: A

A stack pointer is used to store data like subroutine calls in which a push-pop mechanism is followed. Data is pushed into the stack to store it and popped off to retrieve it.

 

10. 8 bits equals ________

A. 128 bytes
B. 64 bytes
C. 256 bytes
D. 32 bytes

Answer: C

28 = 256 by which bytes are calculated.

Scroll to Top