Embedded System Peripheral MCQ Quiz – Objective Question with Answer for Embedded System Peripheral

1. Which of the following can transfer multiple bits of data simultaneously?

A. serial port
B. sequential port
C. concurrent unit
D. parallel port

Answer: D

The parallel port can transfer multiple bits of data simultaneously. It provides the input or output binary data with a single bit allocated to each pin within the port.

 

2. Which of the following are interfaced as inputs to the parallel ports?

A. LEDs
B. switch
C. alphanumeric display
D. seven segmented display

Answer: B

The LEDs, alphanumeric displays, and seven-segment displays are interfaced for the output whereas the switch is an input port.

 

3. Which of the following are interfaced as the outputs to the parallel ports?

A. keyboards
B. switches
C. LEDs
D. knobs

Answer: C

The keyboards, switches, and knobs are used as output whereas the LEDs are used as the input port.

 

4. How many registers are there to control the parallel port in the basic form?

A. 1
B. 3
C. 2
D. 5

Answer: C

The basic operation of the parallel port deals with two types of registers which are called the data direction register and the data register.

 

5. Which of the following is also known as tri-state?

A. output port
B. input port
C. parallel port
D. output-input port

Answer: A

The progression in the parallel ports provides a third register or an individual control bit which can make the pin in a high impedance state. An output port that can do this is also known as tri-state, that is, logic high, logic low, and a high impedance state.

 

6. How buffers are enabled in the parallel ports?

A. by the data register
B. by data direction register
C. by individual control register
D. by data and individual control register

Answer: B

The implementation of a parallel port uses a couple of buffers which are enabled by the data direction register by setting the corresponding bit of the register.

 

7. Which of the following registers offers high impedance?

A. data register
B. data direction register
C. individual control bit
D. data register and data direction register

Answer: C

The register which offers high impedance is the individual control bit or the third register which can be implemented by switching off both the buffers and putting their connections to the pin which offers high impedance.

 

8. Which of the following can be used as a chip select?

A. multifunction I/O port
B. parallel port
C. DMA port
D. memory port

Answer: A

The multifunction I/O port can also be used as a chip select for the memory design. The function that the pin performs is set up internally through the use of a function register which internally configures how the external pins are connected internally.

 

9. Which of the following is necessary for the parallel input-output port?

A. inductor
B. pull-up resistor
C. push-up resistor
D. capacitor

Answer: B

The I/O port needs an external pull-up resistor. In some devices, it offers internally. If it is not provided, it can cause incorrect data on reading the port and it prevents the port from turning off an external device.

 

10. Which of the following can be described as general-purpose?

A. multifunction I/O port
B. input port
C. DMA port
D. output port

Answer: A

The multifunction I/O ports can be described as general-purpose and can be shared with other peripherals.

 

11. Which of the following helps in the generation of waveforms?

A. timer
B. inputs
C. outputs
D. memory

Answer: A

The embedded systems have a timing component called timer or counter which helps in the timing reference for control sequence, provides system tick for the operating system, and also helps in the generation of waveforms for the serial port baud rate generation.

 

12. Which bit size determines the lowest frequency?

A. counter size
B. pre-scaler value
C. counter
D. timer

Answer: B

The pre-scaler value determines the lowest frequency that can be generated from a given clock input. Actually, the bit size is determined by the pre-scalar value and the counter size.

 

13. Which bit size determines the maximum value of the counter-derived period?

A. counter size
B. pre-scaler value
C. bit size
D. byte size

Answer: A

The bit size is basically determined by its fundamental properties, that is, the pre-scalar value and the counter size. The counter size determines the maximum value of the counter derived period.

 

14. Which of the following timer is suitable for IBM PC?

A. IA-32
B. Intel 8253
C. Intel 64
D. 8051 timer

Answer: B

The Intel 8253 timer is suitable for the IBM PC. IA-32 and Intel 64 are the offload timers used only for Intel. The 8051 timers are used for the timing program in 8051.

 

15. Which of the following is mode 0 in 8253?

A. interrupt on start count
B. interrupt for wait statement
C. interrupt on terminal count
D. no interrupt

Answer: C

The interrupt on the terminal count is known as mode 0 for the 8253. An initial value is loaded into the count register and then starts to count down at the frequency which is determined by the clock input. When the count reaches zero, an interrupt is generated.

Scroll to Top