Embedded systems memory management MCQ Quiz – Objective Question with Answer for Embedded systems memory management

1. Which is the most basic non-volatile memory?

A. Flash memory
B. PROM
C. EPROM
D. ROM

Answer: D

The basic non-volatile memory is ROM or masks ROM, and the content of ROM is fixed in the chip which is useful in firmware programs for booting up the system.

 

2. Who invented flash memory?

A. Dr.Fujio Masuoka
B. John Ellis
C. Josh Fisher
D. John Ruttenberg

Answer: A

Flash memory is invented by Dr. Fujio Masuoka at Toshiba in the 1980s as is non-volatile memory.

 

3. Which of the following is serial access memory?
A. RAM
B. Flash memory
C. Shifters
D. ROM

Answer: C

The memory arrays are divided into three which are random access memory, serial access memory, and content address memory. Serial access memory is divided into two, these are shifters and queues.

4. Which is the early form of non-volatile memory?

A. magnetic core memory
B. ferrimagnetic memory
C. anti-magnetic memory
D. anti-ferromagnetic

Answer: A
The early form of non-volatile memory is known as magnetic core memory in which the ferromagnetic ring was magnetized to store data.

 

5. Which of the following memories has more speed in accessing data?

A. SRAM
B. DRAM
C. EPROM
D. EEPROM

Answer: A

SRAM has more speed than DRAM because it has 4 to 6 transistors arranged as flip-flop logic gates, that is it can be flipped from one binary state to another but DRAM has a small capacitor as its storage element.

 

6. In which memory, the signals are multiplexed?

A. DRAM
B. SRAM
C. EPROM
D. EEPROM

Answer: A

The signals in the address bus are multiplexed with DRAM non-multiplexed with SRAM.

 

7. How many main signals are used with memory chips?

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

Answer: B

The main signals associated with memory chips are four. These are the signals associated with the address bus, data bus, chip select signals, and control signals for read and write operations.

 

8. What is the purpose of the address bus?

A. to provide data to and from the chip
B. to select a specified chip
C. to select a location within the memory chip
D. to select a read/write cycle

Answer: C

The address bus is used to choose a particular location in the memory chip. The data bus is used to provide data to and from the chip. Chip select signals are used to select a particular chip within the memory.

 

9. Which are the two main types of processors connected to the motherboard?

A. sockets and slots
B. sockets and pins
C. slots and pins
D. pins and ports

Answer: A

The type of processor which connects to a socket on the bottom surface of the chip that connects to the motherboard by Zero Insertion Force Socket. Intel 486 is an example of this type of connection. The processor slot is one that is soldered into a card, which connects to a motherboard by a slot. An example of a slot connection is Pentium 3.

 

10. Which of the following has programmable hardware?

A. microcontroller
B. microprocessor
C. coprocessor
D. FPGA

Answer: D

Field programmable gate arrays are a type of multi-core architecture whose hardware function can be programmed by using hardware design tools.

 

11. Who invented the TriMedia processor?

A. Intel
B. IBM
C. Apple
D. NXP Semiconductor

Answer: D

TriMedia is a VLIW processor from NXP Semiconductor in the Netherlands. It possesses a Harvard architecture CPU for video and audio applications.

 

12. Why is SRAM more preferably in non-volatile memory?

A. low-cost
B. high-cost
C. low power consumption
D. transistor as a storage element

Answer: C

SRAM will retain data as long it is powered up and it does not need to be refreshed like DRAM. It is designed for low power consumption and used in preference. DRAM is cheaper than SRAM but it is based on refresh circuitry as it loses charge since the capacitor is the storage element.

 

13. Which of the following has a refreshes control mechanism?

A. DRAM
B. SRAM
C. Battery backed-up SRAM
D. Pseudo-static RAM

Answer: D

Pseudo RAM uses DRAM cells because of its higher memory density and it has refresh control which is an additional function of DRAM and is suitable for low power consumption. It has both the advantages of SRAM and DRAM.

 

14. Which storage element is used by MAC and IBM PC?

A. CMOS
B. Transistor
C. Capacitor
D. Inductor

Answer: A

CMOS is a complementary metal-oxide-semiconductor that is used by MAC and IBM PC as a storage element because it contains configuration data of SRAM and is a battery backup to ensure that it is powered up when the computer is switched off.

 

15. Which type of storage element of SRAM is very fast in accessing data but consumes lots of power?

A. TTL
B. CMOS
C. NAND
D. NOR

Answer: A

TTL or transistor-transistor logic is a type of bipolar junction transistor that access data very fastly but consumes lots of power whereas CMOS is used with low power consumption.

 

16. What is the approximate data access time of SRAM?

A. 4ns
B. 10ns
C. 2ns
D. 60ns

Answer: A

SRAM access data in approximately 4ns because of its flip-flop arrangement of transistors whereas the data access time in DRAM is approximately 60ns since it has a single capacitor for one-bit storage.

 

17. Who proposed the miniature card format?

A. Intel
B. IBM
C. MIPS
D. Apple

Answer: A

Miniature Card is an SRAM memory card proposed by Intel in the 1980s but it was no longer manufactured.

 

18. How many MOSFETs are required for SRAM?

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

Answer: C

Six MOSFETs are required for a typical SRAM. Each bit of SRAM is stored in four transistors which form two cross-coupled inverters.

 

19. Which of the following is an SRAM?

A. 1T-RAM
B. PROM
C. EEPROM
D. EPROM

Answer: A

1T-RAM is a pseudo-static RAM that is developed by MoSyS, Inc. PROM, EPROM, and EEPROM are non-volatile memories.

 

20. Which of the following can access data even when the power supply is lost?

A. Non-volatile SRAM
B. DRAM
C. SRAM
D. RAM

Answer: A

Random Access Memory is the primary storage that can access data only when it is powered up. But non-volatile SRAM can access data even when the power supply is lost. It is used in many applications like networking, aerospace, etc.

Scroll to Top