Equalization in Digital Communication MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Equalization in Digital Communication Quiz

1. Channel’s phase response must be a linear function of

A. Time
B. Frequency
C. Time & Frequency
D. None of the mentioned

Answer: B

To achieve ideal transmission characteristics, the signal’s bandwidth must be constant and the channel’s phase response must be a linear function of frequency.

 

2. Amplitude distortion occurs when

A. Impulse response is not constant
B. Impulse response is constant
C. Frequency transfer function is constant
D. Frequency transfer function is not constant

Answer: D

When the modulus of the channel’s transfer function is not constant within W then amplitude distortion occurs.

 

3. Phase distortion occurs when

A. Phase response is a function of frequency
B. Phase response is not a function of frequency
C. All of the mentioned
D. None of the mentioned

Answer: B

When channels phase response is not a linear function of frequency within W then phase distortion occurs.

 

4. Equalization process includes

A. Maximum likelihood sequence estimation
B. Equalization with filters
C. Maximum likelihood sequence estimation & Equalization with filters
D. None of the mentioned

Answer: C

The equalization process can be divided into two major categories called maximum likelihood sequence estimator and equalizer with a filter.

 

5. The maximum likelihood sequence estimator adjusts _______ according to _____ environment.

A. Receiver, transmitter
B. Transmitter, receiver
C. Receiver, receiver
D. None of the mentioned

Answer: A

In maximum likelihood sequence estimator, measures the impulse response value and adjusts the receiver environment according to that of the transmitter.

 

6. The filters used with the equalizer are of ______ types.

A. Feed forward
B. Feed backward
C. Feed forward and feedback
D. None of the mentioned

Answer: C

The filters used with equalizers can be linear devices that contain only feed-forward elements or non-linear devices with both feed-forward and feedback elements.

 

7. Transversal equalizers are ________ and decision feedback equalizers are ______

A. feed forward, feedback
B. Feedback, feed-forward
C. feed forward, feed-forward
D. Feedback, feedback

Answer: A

Linear devices with only feed-forward elements are called transversal equalizers and non-linear devices with both feeds forward and feedback elements are called decision feedback equalizers.

 

8. Symbol spaced has ____ sample per symbol and fractionally spaced has ___ samples per symbol.

A. One, many
B. Many, one
C. One, one
D. Many, many

Answer: A

Predetection samples are provided only on symbol boundaries. A condition in which only one sample per symbol is provided is called symbol spaced and the condition in which multiple samples are provided per symbol is called fractionally spaced.

 

9. The _______ of the opening of the eye pattern indicates the time over which the sampling for detection might be performed.

A. Length
B. Width
C. X-axis value
D. Y-axis value

Answer: B

An eye pattern is a display that results from measuring a system’s response to baseband signals in a prescribed way. The width of the opening gives the time over which the sampling for detection might be performed.

h({});

 

10. Range of time difference of the zero-crossing gives the value of

A. Width
B. Distortion
C. Timing jitter
D. Noise margin

Answer: C

The time difference of the zero crossing in the eye pattern gives the value of timing jitter.

Scroll to Top