Errors in ADC Technique MCQ Quiz – Objective Question with Answer for Errors in ADC Technique

1. Which signal is sampled at regular intervals for the purpose of ADC?

A. analog signal
B. digital signal
C. quantized signal
D. sampled signal

Answer: A

The analog signal is sampled at regular intervals for the analog to digital conversion. Each sample is then quantized to divided by a given value in order to identify the number of approximate analog values.

 

2. Which factor depends on the quantization error?

A. number of error
B. the number of bits
C. size of the error
D. conversion process

Answer: B

The quantization error depends on the number of bits which is used to represent the analog value.

 

3. Which is the first type of error caused during the conversion process?

A. sampling error
B. interrupt signal
C. counter error
D. quantization error

Answer: D

The quantization error is the first type of error caused in the conversion process. This error is caused because the samples are converted to a slightly higher value instead of zero.

 

4. Which of the following defines the number of samples that are taken in the time period?

A. sample size
B. sample nature
C. sample rate
D. sample frequency

Answer: C

The sample rate is defined by the number of samples that are taken in a time period. The sample rate is usually measured in Hertz. It can determine the speed of the conversion device itself.

 

5. Which of the following can determine the speed of the conversion device itself?

A. sample rate
B. sampled data
C. sample size
D. sample nature

Answer: A

The sample rate determines the various aspect of the conversion process and one such is the conversion speed.

 

6. Which of the following can determine the maximum frequency that can be converted?

A. sample frequency
B. sample rate
C. sample size
D. sample nature

Answer: B

The sample rate can determine the maximum frequency that can be converted as per the Nyquist theorem. The theorem states that the minimum sampling rate frequency should be twice the maximum frequency of the analog signal.

 

7. Which term determines the random timing error?

A. jitter
B. quantization error
C. sample error
D. delay

Answer: A

Jitter is a random timing error. Jitter can cause irregular sampling errors.

 

8. Which of the following introduces a phase error?

A. conversion time
B. sampling rate
C. sample size
D. sample nature

Answer: A

The conversion time always introduces a phase error. The conversion time will delay the digital output and hence introduce a phase error.

 

9. Which of the following can generate an interrupt?

A. timer
B. trigger
C. delay
D. counter

Answer: A

The timer can generate an interrupt to the processor at the rate of sampling frequency.

 

10. Which filter is used for filtering out the high-frequency components?

A. bandpass filter
B. band-reject filter
C. analog filter
D. digital filter

Answer: C

The higher frequency components can be filtered out by using an analog filter after sampling.

Scroll to Top