Fading Channel MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Fading Channel Quiz

1. What is the source of performance degradation?

A. Thermal noise
B. Man-made noise
C. Natural noise
D. All of the mentioned

Answer: D

The sources of performance degradation are thermal noise, natural noise, and man-made noise.

 

2. The received power is attenuated by a factor called

A. Path loss
B. Free space loss
C. Path & Free space loss
D. None of the mentioned

Answer: C

The received power expressed in terms of the transmitted power is attenuated by a factor called path loss or free space loss.

 

3. Scintillation describes the fading caused by

A. Atmospheric changes
B. Physical changes
C. Thermal noise
D. Propagating effects

Answer: B

Scintillation is used to describe fading caused by physical changes in the propagating medium.

 

4. Large scale fading refers to the attenuation in

A. Amplitude
B. Phase
C. Signal power
D. None of the mentioned

Answer: C

large scale fading refers to signal power attenuation or path loss due to motion in a large area.

 

5. Small scale refers to changes in

A. Amplitude
B. Phase
C. Amplitude & Phase
D. None of the mentioned

Answer: C

Small scale fading refers to changes in amplitude and phase as a result of small changes in spatial positioning between transmitter and receiver.

 

6. Small scale fading manifests due to

A. Signal dispersion
B. Time variant behavior
C. Signal dispersion & Time variant behavior
D. None of the mentioned

Answer: C

Small scale fading manifests itself in two mechanisms- time spreading of the signal ( signal dispersion) and time-variant behavior of the channel.

 

7. The parameters used to describe large scale fading are

A. Reference distance
B. Path loss exponent
C. Standard deviation of the random variable
D. All of the mentioned

Answer: D

The parameters used to statistically describe path loss due to large-scale fading are reference distance, path loss exponent, and standard deviation of a random variable.

 

8. Small scale fading occurs due to

A. Doppler shift
B. Time delay
C. Doppler shift & Time delay
D. None of the mentioned

Answer: C

Small scale fading occurs due to time delay and frequency or Doppler shift.

 

9. What are the types of small-scale fading that occur due to the Doppler shift?

A. Slow fading
B. Fast fading
C. Slow & Fast fading
D. None of the mentioned

Answer: C

Slow fading and fast fading occur due to Doppler or frequency shift.

 

10. Multiple isolated peaks in multipath components are called as

A. Fingers
B. Returns
C. Fingers & Returns
D. None of the mentioned

Answer: C

The received signal usually consists of several discrete multipath components causing the multipath intensity profile to exhibit multiple isolated peaks also called fingers or returns.

Scroll to Top