FDMA MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for FDMA Quiz

1. In which modulation schemes, does the spreading of spectrum occur?

A. Frequency modulation
B. Amplitude modulation
C. Frequency & Amplitude modulation
D. None of the mentioned

Answer: A

In modulation schemes such as frequency modulation and pulse code modulation spreading of spectrum occurs but it cannot be considered as a type of spread spectrum technique.

 

2. Gaussian noise has _____ power spread _____ over all frequencies.

A. Zero, uniformly
B. Zero, non uniformly
C. Infinite, uniformly
D. Infinite, non uniformly

Answer: C

Gaussian noise is a mathematical model which has infinite power spread uniformly over all frequencies.

 

3. Jamming is caused by

A. Multipath
B. Natural phenomena
C. Multipath & Natural phenomena
D. None of the mentioned

Answer: C

Jamming can be caused by natural phenomena and also is caused by multipath.

 

4. Which system makes the detection difficult for all users other than the intended users?

A. Low probability of intercept
B. Low probability of detection
C. Low probability of intercept & detection
D. None of the mentioned

Answer: C

A low probability of detection or low probability of intercept is a system that makes detection difficult for anyone but the intended users.

 

5. The radio meter consists of

A. Low pass filter
B. High pass filter
C. Bandpass filter
D. Band reject filter

Answer: C

The radiometer consists of a band pass filter, squaring circuit, and n integrating circuit.

 

6. Spread spectrum signals are used for

A. Ranging
B. Determination of position
C. Ranging & Determination of position
D. None of the mentioned

Answer: C

Spread spectrum signals are used for ranging or determination of position location.

 

7. Uncertainty in the delay measurement is _________ to the bandwidth of signal pulse.

A. Directly proportional
B. Inversely proportional
C. Not related
D. None of the mentioned

Answer: B

Uncertainty in the delay measurement is inversely proportional to the bandwidth of the signal pulse.

 

8. Uncertainty in the delay measurement is _______ to the rise time of the pulse.

A. Directly proportional
B. Inversely proportional
C. Not related
D. None of the mentioned

Answer: A

Uncertainty in the delay measurement is directly proportional to the rise time of the pulse and inversely proportional to the bandwidth of the signal pulse.

 

9. In the spread spectrum technique, the desired signal is multiplied by _____ and the interference signal is multiplied by _____

A. Once, twice
B. Twice, once
C. Twice, thrice
D. Thrice, twice

Answer: B

In the spread spectrum technique, the desired signal is multiplied twice and the interference signal is multiplied once.

 

10. Each satellite has ______ transponders.

A. 10
B. 12
C. 15
D. 18

Answer: B

Each satellite has 12 transponders with a bandwidth of 36 Mhz each.

Scroll to Top