Inductance in DC Circuit MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Inductance in DC Circuit Quiz

Inductance in DC Circuit MCQ

 

1. In the case of an Inductive circuit, Frequency is ______ to the inductance.

A. Directly proportional
B. Inversely proportional
C. Unrelated
D. Much greater than

Answer: B

The formula for frequency in an inductive circuit is:

XL = 2 × π × f × L.

Therefore: f is inversely proportional to L.

 

2. In the case of the Inductive circuit, Frequency is ________ to the current.

A. Directly proportional
B. Inversely proportional
C. Unrelated
D. Much greater than

Answer: B

The formula for frequency in an inductive circuit is:

XL = 2 × π × f × L = > i = V/(2 × π × f × L)

Therefore, f is inversely proportional to I.

 

3. In an inductive circuit, when the XL value increases, the circuit power factor?

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. Becomes zero

Answer: B

tan ϕ = XL/R and Power factor = cos ϕ

As XL increases, tan ϕ increases, ϕ increases, cos ϕ decreases, and hence power factor decreases.

 

4. If the current and voltage are 90 degrees out of phase, the power factor will be?

A. 0
B. Infinity
C. 1
D. Insufficient information provided

Answer: A

The power factor is the cosine of the angle between the voltage and the current. If the angle between the voltage and the current is 90, then cos90 = 0. Hence, the power factor is zero.

 

5. In a pure inductive circuit, the power factor is __________

A. Maximum
B. Minimum
C. 0
D. Infinity

Answer: C

In a pure inductive circuit, the current is lagging by 90 degrees from the voltage. The power factor is the cosine of the angle between the voltage and the current.

If the angle between the voltage and current is 90, then cos90 = 0. Hence, the power factor is zero.

h({});

 

6. If the power factor is 1/10 and the value of impedance is 20 ohm, calculate the resistance in the circuit.

A. 1 ohm
B. 2 ohm
C. 3 ohm
D. 4 ohm

Answer: B

We know that power factor is

cos(ϕ) = R/Z

R = Z cos(ϕ) = 20/10 = 2 ohm.

 

7. If the resistance in a circuit is 2 ohm and the impedance is 20 ohm, calculate the power factor.

A. 1/10
B. 1/20
C. 1/30
D. 1/40

Answer: A

We know that:

cos(ϕ) = R/Z = 2/20 = 1/10 ohm.

 

8. If tan ϕ = 10 and the resistance is 2 ohm, calculate the inductive reactance.

A. 10 ohm
B. 20 ohm
C. 30 ohm
D. 40 ohm

Answer: B

We know that:

tan(ϕ) = XL/R = 10 = XL/2

From the given question, we find that the inductive reactance is 20 ohm.

 

9. What is the unit for inductive reactance?

A. Henry
B. Ohm
C. Farad
D. Volts

Answer: B

Inductive reactance is nothing but impedance. Impedance is the AC equivalent of resistance, hence the unit for inductive reactance is the ohm.

 

10. An induced emf is said to be ________

A. Inductive
B. Capacitive
C. Resistive
D. Cannot be determined

Answer: A

Any circuit in which a change of current is accompanied by a change of flux, and therefore by an induced emf, is said to be inductive.

Scroll to Top