Induction Motor Current Control MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Induction Motor Current Control Quiz

1. Calculate the value of the short circuit ratio if the per-unit value of synchronous reactance is 1.5 Ω.

A. 0.66
B. 0.33
C. 0.17
D. 0.12

Answer: A

The value of the short circuit ratio determines the stability of the synchronous machine. It is inversely proportional to the per-unit value of reactance.

SCR=1÷Xs(p.u)=1÷1.5=.66. 

 

2. A higher value of armature reaction means a lower value of the short circuit ratio.

A. True
B. False

Answer: A

SCR is inversely proportional to the per-unit value of synchronous reactance. Armature reaction depends upon the value of the synchronous reactance. A higher value of armature reaction means a lower value of the short circuit ratio. 

 

3. The unit of SCR is Ω.

A. True
B. False

Answer: B

SCR is the ratio of the field currents required to produce open circuit voltage and short circuit current. It is a ratio. It has no unit. 

 

4. Calculate the power factor if the power angle is 12°.

A. .87
B. .47
C. .97
D. 0

Answer: C

The power factor is the ratio of the real power to the apparent power. It measures the useful power contained in the total power

cosΦ=cos(12°)=.97. 

 

5. Calculate the reactive power in an 84 MΩ resistor.

A. 1.47 VAR
B. 45.6 VAR
C. 0.59 VAR
D. 0 VAR

Answer: D

The resistor is a linear element. It only absorbs real power and dissipates it in the form of heat. The voltage and current are in the same phase in the case of the resistor so the angle between V & I is 0°.

Q=VIsin0° = 0 VAR. 

h({});

 

6. Calculate the value of the resistance of a wire of length = 12 m, area = 2 m2, and Ρ = 6 Ω-m.

A. 36 Ω
B. 6 Ω
C. 26 Ω
D. 10 Ω

Answer: A

Resistance is the opposition offered by the body to the flow of the current. It is expressed in terms of Ω. R = ΡL/A = 36 Ω. 

 

7. Calculate the reactive power in a 29.6 Ω resistor.

A. 45.1 VAR
B. 41.1 VAR
C. 46 VAR
D. 0 VAR

Answer: D

The resistor is a linear element. It only absorbs real power and dissipates it in the form of heat. The voltage and current are in the same phase in the case of the resistor so the angle between V & I is 0°.

Q=VIsin0° = 0 VAR. 

 

8. The slope of the I-V curve is 160°. Calculate the value of resistance.

A. .36 Ω
B. .41 Ω
C. .89 Ω
D. 2.74 Ω

Answer: D

The slope of the I-V curve is the reciprocal of the resistance. The slope given is 160° so

R=1÷tan(160°)=2.74 Ω.

The slope of the V-I curve is resistance. 

 

9. Calculate the value of the power if voltage=4.2 V and current=10 A.

A. 42 W
B. 12 W
C. 16 W
D. 18 W

Answer: A

Power is the product of the voltage and current. It is generally expressed in terms of W.

P=vi=4.2×10=42 W.
1 horsepower=746 W. 

 

10. 1 calorie is equal to ________

A. 4.18 J
B. 5.23 J
C. 6.23 J
D. 8 J

Answer: A

The calorie is the unit of energy. It is equal to 4.18 Joule. It is the amount of heat energy required to raise the temperature of one 1 g of water by 1° Celsius. 

Scroll to Top