LAN Access Algorithm Techniques MCQ [Free PDF]

1. A local area network can be used to interconnect

A. Computers
B. Terminals
C. Printers
D. All of the mentioned

Answer: D

A local area network can be used to interconnect computers, terminals, printers, and so on located within a building or a small set of buildings.

 

2. LAN uses _________ cables.

A. Low bandwidth
B. High bandwidth
C. Low & High bandwidth
D. None of the mentioned

Answer: B

The local area network uses high bandwidth cables for design.

 

3. The maximum packet size of Ethernet is

A. 1426 bytes
B. 1526 bytes
C. 1256 bytes
D. 1626 bytes

Answer: B

The maximum packet size of Ethernet is 1526 bytes where a byte is 8 bits.

 

4. The minimum packet size of Ethernet is

A. 81 bytes
B. 75 bytes
C. 72 bytes
D. 64 bytes

Answer: C

The minimum packet size is 72 bytes, consisting of an 8-byte preamble, 14-byte header, 46-byte data, and 4-byte parity.

 

5. The interface between the ring and the stations is passive.

A. True
B. False

Answer: B

The interface between the rings and the stations is active rather than passive.

 

6. Bit stuffing is done by inserting _____, after ____ consecutive ones.

A. Zero, seven
B. Zero, five
C. One, seven
D. One, five

Answer: A

Bit stuffing is done by inserting a zero in the data stream after seven consecutive ones.

 

7. As channel capacity increases, channel throughput

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. None of the mentioned

Answer: A

As channel capacity R increases, the channel throughput should also increase.

 

8. In the Aloha technique, the re-transmission takes place immediately.

A. True
B. False

Answer: B

In the Aloha technique, if the negative acknowledgment is received, the re-transmission is done after a random delay so that it doesn’t collide again.

 

9. In which technique, packet sizes are constant?

A. Pure Aloha
B. Slotted Aloha
C. Pure & Slotted Aloha
D. None of the mentioned

Answer: A

The Pure Aloha technique has constant packet lengths.

 

10. For a throughput of value less than 0.20, which has less average delay?

A. S-ALOHA
B. Pure ALOHA
C. R-ALOHA
D. None of the mentioned

Answer: A

For a throughput value of less than 0.20, S-ALOHA has less average delay than R-ALOHA.

Scroll to Top