Linear Block Code MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Linear Block Code Quiz

1. The cyclic codes are designed using

A. Shift registers with feedback
B. Shift registers without feedback
C. Flipflops
D. None of the mentioned

Answer: A

The cyclic codes are a subclass of linear codes. It is designed using feedback shift registers.

 

2. A cyclic code can be generated using

A. Generator polynomial
B. Generator matrix
C. Generator polynomial & matrix
D. None of the mentioned

Answer: A

A cyclic code can be generated using a generator polynomial and block codes can be generated using a generator matrix.

 

3. The feedback shift register circuit is called as

A. Multiplying circuit
B. Dividing circuit
C. Feedback circuit
D. Shifting circuit

Answer: B

The cyclic shift of a code-word polynomial and encoding involves the division of one polynomial by another. Thus this feedback shift register is also called a dividing circuit.

 

4. In the dividing circuit, the parity polynomial is obtained by the

A. Quotient
B. Remainder
C. Dividend
D. Divisor

Answer: B

The parity polynomial is the remainder after diving by the generator polynomial it is available in the register after n shifts through the n-k stage feedback registers.

 

5. The received code contains an error if the syndrome vector is

A. Zero
B. Non zero
C. Infinity
D. None of the mentioned

Answer: B

If the syndrome is an all-zero vector then the received code word is a valid code. If the syndrome is a non-non-rotor then the received code has errors.

 

6. Block codes are generated using

A. Generator polynomial
B. Generator matrix
C. Generator polynomial & matrix
D. None of the mentioned

Answer: B

Block codes are generated using generator matrix and cyclic codes are generated using generator polynomial.

 

7. Extended go-lay code is formed by

A. Adding overall parity bit to perfect go-lay code
B. Ex-oaring overall parity bit with perfect go-lay code
C. Ex-oaring each bit of go-lay code
D. Dividing the overall parity bit with perfect go-lay code

Answer: A

Extended go-lay code is formed by adding an overall parity bit with the perfect bit known as the Golay code.

 

8. Block length is the _____________ in the code word.

A. Number of elements
B. Distance between elements
C. Number of parity bits
D. None of the mentioned

Answer: A

The block length n is the number of elements in the code word.

 

9. The rate of a block code is the ration of

A. Block length to message length
B. Message length to block length
C. Message weight to block length
D. None of the mentioned

Answer: B

The rate of a block code is the ratio between its message length and the block length, R=k/n.

h({});

 

10. Linear codes are used for

A. Forward error correction
B. Backward error correction
C. Forward error detection
D. Backward error detection

Answer: A

Linear codes are used in forward error correction. It allows for more efficient encoding and decoding procedures.

Scroll to Top