Magnitude of Induced EMF MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Magnitude of Induced EMF Quiz

11. Magnetic field lines seek the path of __________ resistance.

A. Maximum
B. Minimum
C. Infinite
D. Zero

Answer: B

Magnetic field lines will always seek the path of least resistance. It does not seek the path of zero resistance because, in practical scenarios, zero resistance is not possible.

 

12. Magnetic field lines form _________ loops from pole to pole.

A. Open
B. Closed
C. Branched
D. Either closed or branched

Answer: B

Magnetic field lines form closed loops from pole to pole. There is no discontinuity in the magnetic flux lines.

 

13. Do magnetic flux lines intersect?

A. Yes
B. No
C. Depends on the situation
D. Cannot be determined

Answer: B

Magnetic field lines do not cross each other because if they cross each other it means that there are two different directions of a magnetic field in that region and that is not possible.

 

14. Inside the magnet, field lines travel from?

A. North to south
B. South to north
C. West to east
D. East to west

Answer: B

Magnetic field lines originate at the north pole and terminate at the south pole of the magnet and magnetic field lines form a closed-loop so, inside the magnet, they move from south to north.

 

15. Lines of magnetic flux which are parallel and in the same direction __________ each other.

A. Attract
B. Repel
C. Intersect
D. Cancel

Answer: B

Lines of magnetic flux which are parallel to each other and in the same direction repel each other because they tend to act as poles and like poles repel each other.

h({});

 

16. More the number of magnetic flux lines _______ is the force of the magnet.

A. Greater
B. Lesser
C. Either greater or lesser
D. Neither greater nor lesser

Answer: A

More the number of magnetic flux lines, the greater the force of the magnet. This is because the magnetic flux lines denote the strength of the field of the magnet.

 

17. Magnetic field is strong when _______

A. magnetic field lines are closer
B. magnetic field lines are farther
C. magnetic field lines are longer
D. magnetic field lines are thicker

Answer: A

The magnetic field is strong where magnetic field lines are closer and weak where magnetic field lines are farther.

 

18. The force existing between two infinite parallel conductors is inversely proportional to ________

A. Radius of the conductors
B. Current in one of the conductors
C. The product of the current in the two conductors
D. The distance between the two conductors

Answer: D

When current is flowing in two different conductors, the force between the two conductors is directly proportional to the product of the current in the two conductors and inversely proportional to the distance between the two conductors.

 

19. When the distance of operation between the two conductors increases, what happens to the force between the two conductors?

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. Becomes zero

Answer: B

When the distance of separation increases, the force between the two conductors decreases because the force between two conductors is inversely proportional to the distance of separation between them.

 

20. Magnetic field at a point d distance away from long wire due to electric current I in it is ____________

A. µ0i/2r
B. µ0i/r
C. µ0i/2πr
D. µ0i/πr

Answer: C

The magnetic field at distance d from long wire with carrying current i is given by-

B = µ0i/2πr.

Scroll to Top