MCQ on Electric Power [Free PDF] – Objective Question Answer for Electric Power Quiz

1. Which of the following is not an expression of power?

A. P = VI
B. P = I2R
C. P = V2/R
D. P = I/R

Answer d

Power is the product of voltage and current. Writing I in terms of V, we get

P = V2/R

writing V in terms of I, we get

P = I2r.  [/bg_collapse]

 

2. Which of the following statements are true?

A. Power is proportional to voltage only
B. Power is proportional to current only
C. Power is neither proportional to voltage nor the current
D. Power is proportional to both the voltage and current

Answer: D

Power is the product of voltage and current. Writing I in terms of V, we get

P = V2/R

writing V in terms of I, we get

P = I2r.

Power is proportional to both voltage and current. 

 

3. A 250V bulb passes a current of 0.3A. Calculate the power in the lamp.

A. 75W
B. 50W
C. 25W
D. 90W

Answer: A

Here, V = 250v
I = 0.3A.

P = VI.

Which implies that,

P = 250 × 0.3 = 75W. 

 

4. Kilowatt-hour (kWh) is a unit of?

A. Current
B. Power
C. Energy
D. Resistance

Answer: C

Power is the energy per unit of time. That is, P = E/t. If the unit of power in kW and the unit of time is an hour

unit of energy = unit of power × unit of time = kWh. 

 

5. Calculate the power in the 20 − ohm resistance.

Calculate the power in the 20-ohm resistance.

A. 2000kW
B. 2kW
C. 200kW
D. 2W

Answer: B

Here V = 200v
Resistance( R) = 20ohm.

P = V2/R = 2002/20 = 2000W = 2kW. 

h({});

 

6. A current of 5A flows in a resistor of 2 ohms. Calculate the energy dissipated in 300 seconds in the resistor.

A. 15kJ
B. 15000kJ
C. 1500J
D. 15J

Answer: A

P = I2R = 52 × 2 = 50W.

E = Pt = 50 × 300 = 15000J = 15kJ. 

 

7. Calculate the power across each 20 − ohm resistance.

Calculate the power across each 20-ohm resistance.

A. 1000W, 1000W
B. 500W, 500W
C. 1000kW, 1000kW
D. 500kW, 500kW

Answer: B

This is a series-connected circuit hence the current across each resistance is the same.

To find current:

I = V/R = 200/20 = 5A.

To find power: P = I2R = 52 × 20 = 500W.

Since both the resistors have a resistance of 20 ohms, the power across both is the same. 

 

8. Calculate the power across each 10 − ohm resistance.

Calculate the power across each 10-ohm resistance.

A. 1000kW, 1000kW
B. 1kW, 1kW
C. 100W, 100W
D. 100kW, 100kW

Answer: B

This is a parallel − connected circuit, hence the voltage across each of the resistors is the same.

P = (V2)/R = (1002)/10

= 1000W = 1kW.

Since both the resistors receive the same amount of voltage, the power in both is the same. 

 

9. Calculate the work done in a resistor of 20 ohms carrying 5A of current in 3 hours.

A. 1.5J
B. 15J
C. 1.5kWh
D. 15kWh

Answer: C

To find power: P = I2R = 52 × 20 = 500W = 0.5kW.

To find Work done: W = Pt = 0.5 × 3 = 1.5kWh. 

 

10. The SI unit of power is?

A. kW(kilowatt)
B. J/s(joules per seconD.
C. Ws(watt − seconD.
D. J/h(joules per hour

Answer: B

Power = energy/time

SI unit of power = SI unit of energy/SI unit of time = joule/second. 

Scroll to Top