Modulation and Multiplexing MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Modulation and Multiplexing Quiz

1. Properties used to determine stream’s fidelity

A. Sampling rate
B. Bit depth
C. Sampling rate & Bit depth
D. None of the mentioned

Answer: C

Two basic properties to determine a stream’s fidelity are bit depth and sampling rate, the number of times per second that samples are taken.

 

2. In bipolar codes, pulses can be

A. Positive
B. Negative
C. Absent
D. All of the mentioned

Answer: D

In bipolar codes, the pulses can be positive, negative, or absent.

 

3. Delta modulation is ______ conversion.

A. Analog to digital
B. Digital to analog
C. Analog to digital and digital to analog
D. None of the mentioned

Answer: C

Delta modulation is the process of analog to digital and digital to analog conversion techniques used for the transmission of voice signals.

 

4. To achieve a high signal to noise ratio, delta modulation must use

A. Under sampling
B. Oversampling
C. Aliasing
D. None of the mentioned

Answer: B

To achieve a high signal-to-noise ratio, delta modulation must use over sampling techniques.

 

5. The demodulator in the delta modulation technique is

A. Differentiator
B. Integrator
C. Quantizer
D. None of the mentioned

Answer: B

The demodulator used in delta modulation is a simple form of the integrator.

h({});

 

6. Source of noise in delta modulation is

A. Granularity
B. Slope overload
C. Granularity & Slope overload
D. None of the mentioned

Answer: C

Sources of noise in delta modulation are granularity and slope overload.

 

7. When the probability of receiving a symbol is 1 then how much information will be obtained?

A. Little information
B. Much information
C. No information
D. None of the mentioned

Answer: C

When the probability of receiving a symbol is 1 then the information obtained is zero.

 

8. In channel encoding procedure

A. Redundancy bits are added
B. Errors are corrected
C. Redundancy bits are added & Errors are corrected
D. None of the mentioned

Answer: C

In channel, encoding includes the addition of redundancy to the signal such that any bit errors can be corrected.

 

9. Modulation process includes

A. Analog to digital conversion
B. Digital to analog conversion
C. All of the mentioned
D. None of the mentioned

Answer: B

The modulation procedure includes a digital to analog converter which produces a continuous-time signal that can be sent through the channel.

 

10. Switching exists in

A. Point to point communication
B. Broadcast communication
C. Point to point & Broadcast communication
D. None of the mentioned

Answer: A

Circuit connection in point-to-point communication is called switching. Switching does not exist in broadcast communication or network.

Scroll to Top