Operational Amplifier Characteristics MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Operational Amplifier Characteristics Quiz

1. Miniaturization of components with superior performance can be obtained in

A. Integrated circuits
B. Discrete circuits
C. Both integrated and discrete circuits
D. None of the mentioned

Answer: A

All the components in integrated circuits are fabricated on the same chip, whereas in discrete circuits discrete components are used and occupy more area.

 

2. Why Integrated Circuits are considered to be economical?

A. Simple manufacturing process
B. Provide trouble-free service
C. Due to batch production
D. Easy to use and reuse

Answer: C

Integrated Circuits are considered to be economical because it reduces the cost due to batch production. A standard 10cm diameter wafer can be divided into 8000 rectangular chips (approx). So, if 10 wafers are processed in one batch, then 80,000 ICs are produced simultaneously.

 

3. Which of the following circuit is not made of digital ICs?

A. Shift registers
B. Multipliers
C. Demultiplexers
D. Counters

Answer: B

Multipliers are made up of Linear Integrated Circuits.

 

4. Controlling the characteristics of the operating region is not taken care of in digital ICs because

A. It involves only two voltages
B. It is used to form transistor logic
C. Digital IC requires an only power supply, input, and output
D. All of the mentioned

Answer: A

Digital circuits are primarily concerned with only two levels of voltages (or currents): ‘high’ and ‘low’. Therefore, accurate control of operating region characteristics is not required in digital circuits, unlike in linear circuits.

 

5. Linear Integrated Circuit can also be called as

A. Monolithic circuit
B. General purpose circuit
C. Special purpose
D. Analog circuit

Answer: D

The output electrical signal and the input signal applied in a linear circuit vary either in proportion or in the physical quantities they represent. Since the electrical signals are analogous to the physical quantities, linear circuits are also referred to as analog circuits.

 

6. How are components array available in IC form?

A. Array of silicon wafers
B. Group of isolated transistor, diodes, and resistor
C. Array of individual stages of differential and cascade amplifier
D. Group of gates logic circuits arranged in array format

Answer: B
The majority of linear ICs are available as an operational amplifiers. So, these components array consists of a group of isolated transistors, diodes, and resistors.

 

7. Which type of integrated circuit is suitable for small quantity custom circuits?

A. Monolithic IC
B. Linear IC
C. Hybrid IC
D. Digital IC

Answer: C

In hybrid circuits, separate component parts are attached to a ceramic substrate and interconnected by means of either a metallization pattern or wire bond. This technology is adaptable to small quantity custom circuits only.

 

8. What is the isolation technique used in monolithic IC?

A. PN-junction
B. Dielectric junction
C. Beam-lead junction
D. All of the mentioned

Answer: D

Electrical isolation between the components in monolithic ICs can be achieved by any one of the three isolation techniques dielectric, beam-lead or PN-junction.

 

9. Monolithic Integrated Circuits exhibits

A. Increase in power consumption
B. Non-matched devices
C. Thermal stability
D. All of the mentioned

Answer: C

Monolithic ICs exhibit good thermal stability because all the components are integrated on the same chip very close to each other.

 

10. How are thin-film hybrid ICs obtained?

A. Evaporation method
B. Spraying method
C. Silk screening method
D. Adiabatic cooling method

Answer: A

In thin-film hybrid IC the resistors, capacitors, and interconnections are separately formed on the substrate and a suitable material is evaporated on the substrate to make the connection.

 

11. Which of the following belongs to special purpose op-amp?

A. LM741
B. LM380
C. IC351
D. None of the mentioned

Answer: B

LM380 is a special purpose op-amp, used only for audio power applications.

 

12. How many op-amps will be present in a typical op-amp package?

A. Three
B. Four
C. Five
D. Nine

Answer: B

Op-amp package IC consists of single, dual (two) or Four (quaD. op-amps.

 

13. Find out the op-amp which does not have the same specifications and behavior as that of N5741?

A. MC1741
B. CA3741
C. SN52741
D. None of the mentioned

Answer: D

All these op-amps have the same specifications and behave the same because the last three digits in each manufacturer designation are 741. For example, Fairchild’s original µA741 is also manufactured by various other manufacturers under their own designation.

 

14. The op-amps 741C and 741E are identical to op-amps

A. 741s and 741A
B. 741 and 741A
C. 741A and 741Sc
D. 741 and 741S

Answer: B

The 741C and 741E are identical to 741 and 741A except that the former have their performance guaranteed over a temperature range 0° to 70° or 75°c.

 

15. Which of the following is a military-grade op-amp?

A. 741
B. 741C
C. 741S
D. 741SC

Answer: C

The 741S is a military-grade op-amp with a higher slew rate (rate of change of output voltage per unit of time) than the 741 op-amps.

 

16. Which of the following is incorrect? “First-generation op-amp ”

A. Consists of a hundred transistors/chip
B. Requires an external frequency compensating network for stable operation
C. Have short circuit protection
D. Has the latch-up problem

Answer: C

The first-generation op-amp has no short circuit protection. The op-amp is susceptible to burnout if the output is accidentally shorted to the ground.

 

17. What is the disadvantage of an integrated circuit?

A. Parameter within the IC cannot be modified
B. Low power requirement
C. ICs are considered to use the minimum number of external connections
D. None of the mentioned

Answer: A

The disadvantage of IC is that, a lack of flexibility in an IC. It is generally not possible to modify the parameters within which an integrated circuit will operate.

 

18. Whenever an IC is designed manufacturers use a

A. Specific code and manufacturer’s name
B. Specific code and specific type number
C. Specific code and specific value
D. Specific type number

Answer: B

Each manufacturer uses a specific code and assigns a specific type number to the ICs produced. That is, each manufacturer uses its own identifying initial followed by an IC type number.

 

19. General purpose op-amp cannot be used for the application

A. Integrator
B. Audio power amplifier
C. Differentiation
D. Summing amplifier

Answer: B

The audio power amplifier is a special purpose op-amp and is used only for the specific application they are designed for.

 

20. Low volume production methods are best suited to hybrid IC technology because

A. It requires a stipulated temperature to fabricate a circuit
B. It requires several steps to fabricate a circuit
C. It requires large components to fabricate a circuit
D. It requires various designers to fabricate a circuit

Answer: B

In hybrid IC first the individual components are made, wired or metallic interconnection is done and finally, they are diffused to form a single circuit.

Scroll to Top