Operational Amplifier Fundamental MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Operational Amplifier Fundamental Quiz

1. What makes the output voltage equal to zero in practical op-amp?

A. Input offset voltage
B. output offset voltage
C. Offset minimizing voltage
D. Error voltage

Answer: A

The input offset voltage is the differential input voltage that exists between two input terminals of an op-amp without any external input and forces the output voltage to zero.

 

2. What happens due to a mismatch between two input terminals in an op-amp?

A. Input offset voltage
B. Output offset voltage
C. Bothe the input and output offset voltage
D. None of the mentioned

Answer: B

The input offset voltage in op-amp force the output voltage to zero due to the mismatch between two input terminal, there will be voltage produced at the output, and this voltage is called output offset voltage.

 

3. Define the polarity of the output offset voltage in a practical op-amp?

A. Positive polarity
B. Negative polarity
C. Positive or negative polarity
D. None of the mentioned

Answer: C

The output offset voltage is a DC voltage, it may be positive or negative in polarity depending on whether the potential difference between two input terminals is positive or negative.

 

4. The input offset voltage of 741 op-amps has an absolute maximum value of 6mv, which means

A. Minimum difference between input terminals in 741 op-amps can be large as 6mv DC
B. Minimum difference between input terminals in 741 op-amps can be large as 6mv AC
C. Maximum difference between input terminals in 741 op-amps can be large as 6mv DC
D. Maximum difference between input terminals in 741 op-amps can be large as 6mv AC

Answer: C

Given that, the absolute maximum value for a 741 is Vio= 6mv. Therefore, the voltage at the non-inverting input terminal may differ from that at the inverting input terminal by as much as 6mv dc. Also, the output offset voltage is a DC voltage and it cannot be an AC voltage.

 

5. If three different 741 op-amps are taken and the corresponding output offset voltage for each of them is measured. The output voltage in these three op-amps have

A. Same amplitude and polarity
B. Different amplitude and polarity
C. Same amplitude and different polarity
D. Different amplitude and same polarity

Answer: B

Even though the op-amps are of the same type, the output voltage in these three op-amps is not of the same amplitude and polarity, because of mass production.

 

6. To reduce the output offset voltage VooT to zero

A. Input offset voltage compensating network is added at the inverting input terminal
B. Input offset voltage compensating network is added at the non-inverting input terminal
C. Input offset voltage compensating network is added at the output terminal
D. None of the mentioned

Answer: D

To reduce the VooT to zero, the external circuit is added at the input terminal of the op-amp which will give the flexibility of obtaining input offset voltage of proper amplitude and polarity. The input terminal can be inverting or non-inverting.

 

7. Which of the following op-amp does not need a compensating network?

A. 777
B. 741
C. 748
D. All of the mentioned

Answer: D

The compensating network is not needed for these op-amps because they have offset null pins.

 

8. What will the condition of the op-amp before applying any external input

A. Compensated
B. Biased
C. Balanced
D. Zero

Answer: C

Before applying external input to the op-amp, the output offset voltage should be reduced to zero with the help of an offset voltage compensating network. At this condition, the op-amp is said to be balanced or nulled.

 

9. Find Thevenin’s equivalent for resistance and voltage?

A. 1-iii, 2-ii, 3-1
B. 1-ii, 2-I, 3-iii
C. 1-I, 2-ii, 3-iii
D. 1-ii, 2-iii, 3-i

Answer: B

The maximum Thevenin equivalent resistance Rmax occurs when the wiper is at the center of the potentiometer and the maximum Thevenin equivalent voltage Vmax is equal to +Vcc or –Vee when the wiper is uppermost or lowest in the potentiometer.

 

10. What is done to compensate for the voltage, when V1 > V2?

What is done to compensate the voltage, when V1 > V2?

A. Move the wiper towards +Vcc
B. Move the wiper towards –Vee
C. Keep the wiper at the center of the potentiometer
D. None of the mentioned

Answer: A

V1 > V2 implies that output offset voltage is positive. This means that V2 should be increased until it is equal to V1. The wiper can be moved towards +Vcc until the output offset voltage is reduced to zero.

Scroll to Top