Oscillation in Resonance Energy MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Oscillation in Resonance Energy Quiz

1. The energy stored in the capacitor is of _________ nature.

A. Electrostatic
B. Magnetic
C. Neither electrostatic nor magnetic
D. Either electrostatic or magnetic

Answer: A

Since capacitor stores charge in between the plates and energy associated with static charge is of electrostatic nature, so we can say energy stored in the capacitor is of electrostatic nature.

 

2. The energy stored in the inductor is of _________ nature.

A. Electrostatic
B. Magnetic
C. Neither electrostatic nor magnetic
D. Either electrostatic or magnetic

Answer: B

Since the inductor stores current which involves moving charge and energy associated with moving charge is of magnetic nature so we can say energy stored in the inductor is of magnetic nature.

 

3. At resonance, the circuit appears __________

A. Inductive
B. Capacitive
C. Either inductive or capacitive
D. Resistive

Answer: D

At resonance, the circuit appears resistive because the capacitive and inductive energies are equal to each other.

 

4. At resonance, the capacitive energy is ___________ inductive energy.

A. Greater than
B. Less than
C. Equal to
D. Depends on the circuit

Answer: C

At resonance, energy stored in the capacitor is equal to energy stored in the inductor because capacitive reactance and inductive reactance are equal at resonance. So, at resonance, capacitive energy is equal to inductive energy.

 

5. At resonance, electrostatic energy is ___________ the magnetic energy.

A. Greater than
B. Less than
C. Equal to
D. Depends on the circuit

Answer: C

At resonance, energy stored in the capacitor is equal to energy stored in the inductor because capacitive reactance and inductive reactance are equal at resonance. The capacitor stores electrostatic energy and the inductor stores magnetic energy hence they are equal.

h({});

 

6. The maximum magnetic energy stored in an inductor at any instance is?

A. E = LIm2/2
B. E = LIm/2
C. E = LIm2
D. E = LIm2 × 2

Answer: A

At any instant, the magnetic energy stored in an inductor is

E = LIm2/2

where

Im is the maximum current

L is the value of the inductor.

 

7. The maximum electrostatic energy stored in a capacitor at any instance is?

A. CVm2
B. 1/2 × CVm2
C. CVm
D. CVm/2

Answer: B

The maximum electrostatic energy stored in a capacitor at any instance is

1/2 × CVm2

where

C is the capacitance value

Vm is the peak voltage.

 

8. Q is the ratio of?

A. Active power to reactive power
B. Reactive power to active power
C. Reactive power to average power
D. Reactive power to capacitive power

Answer: C

Q is the ratio of the reactive power to the average power. The reactive power is due to the inductance or capacitance and the average power is due to the resistance.

 

9. Find the value of Q if the reactive power is 10W and the average power is 5W.

A. 10
B. 5
C. 2
D. 1

Answer: C

Q is the ratio of the reactive power to the average power.

Q = Reactive power / Average power = 10/5 = 2.

 

10. Find the reactive power when the average power is 5W and Q = 2.

A. 10W
B. 5W
C. 2W
D. 1W

Answer: A

Q is the ratio of the reactive power to the average power.

Q = Reactive power / Average power

2 = Reactive power / 5

Reactive Power = 2 × 5 = 10W.

Scroll to Top