Parallel AC Circuit MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Parallel AC Circuit Quiz

1. In a parallel circuit, we consider _____________ instead of impedance.

A. Resistance
B. Capacitance
C. Inductance
D. Admittance

Answer: D

In a parallel circuit, we consider admittance instead of impedance, where admittance is the reciprocal of impedance.

 

2. In a parallel circuit, we consider admittance instead of _________

A. Resistance
B. Capacitance
C. Inductance
D. Impedance

Answer: D

In a parallel circuit, we consider admittance instead of impedance, where admittance is the reciprocal of impedance.

 

3. Which, among the following is the correct expression for impedance?

A. Z = Y
B. Z = 1/Y
C. Z = Y2
D. Z = 1/Y2

Answer: B

We know that impedance is the reciprocal of admittance, hence the correct expression for impedance is

Z = 1/Y.

 

4. Which, among the following is the correct expression for admittance?

A. Y = Z
B. Y = 1/Z
C. Y = Z2
D. Y = 1/Z2

Answer: B

We know that admittance is the reciprocal of impedance, hence the correct expression for admittance is

Y = 1/Z.

 

5. What is the unit of admittance?

A. ohm
B. henry
C. farad
D. ohm-1

Answer: D

The unit for admittance is ohm-1 because the unit of impedance is ohm and admittance is the reciprocal of impedance.

 

6. As the impedance increases, the admittance ____________

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. Becomes zero

Answer: B

As the impedance increases, the admittance decreases because admittance is equal to 1/impedance.

 

7. if the impedance of a system is 4 ohm, calculate its admittance.

A. 0.25 ohm-1
B. 4 ohm-1
C. 25 ohm-1
D. 0.4 ohm-1

Answer: A

We know that: Y = 1/Z.
Substituting the value of Z from the question, we get Y = 1/4 = 0.25 = > Y = 0.25 ohm-1.

 

8. The admittance of a system is 10 ohm-1, calculate its impedance.

A. 10 ohm
B. 0.1 ohm
C. 1 ohm
D. 1.1 ohm

Answer: B

We know that: Z = 1/Y.

Z = 1/10 = 0.1

= > Z = 0.1 ohm.

 

9. In A parallel circuit, with any number of impedances, The voltage across each impedance is?

A. equal
B. divided equally
C. divided proportionally
D. zero

Answer: A

In parallel circuits, the current across the circuits varies whereas the voltage remains the same. So, the voltage across each impedance is equal in the parallel circuit.

 

10. In a parallel circuit, current in each impedance is_____________

A. equal
B. different
C. zero
D. infinite

Answer: B

In parallel circuits, the current across the circuits varies whereas the voltage remains the same. So, the current in each impedance is different.

Scroll to Top