Practical Limitations of Op Amp Circuit MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Practical Limitations of Op Amp Circuit Quiz

1. The major source of the interference with the desired signal in an electronic system is called

A. Error signal
B. Interference signal
C. Noise signal
D. Faulty signal

Answer: C

Any unwanted signal associated with the desired signal is noise.

 

2. Identify the external noise sources
A. Switching of rotating machinery
B. Control circuits
C. Ignition system
D. All of the mentioned

Answer: B

In any electronics system, noise can come from many external sources as a result of the circuitry itself.

 

3. Which among the following is not a source of internal noise?

A. AC random voltages generated within conductors
B. Lightning
C. Switching of circuits
D. None of the mentioned

Answer: B

Except for lightning, the remaining are self-induced or internal noises. Lightning is a natural phenomenon of external noise sources.

 

4. The type of noise phenomena that increases with an increase in temperature is

A. 1/f noise
B. Schottky noise
C. Thermal noise
D. None of the mentioned

Answer: D

The thermal noise increases with an increase in temperature.

 

5. The factors that determine the amount of noise induced is

A. Type of coupling between two circuits
B. Rate of change of current per unit time
C. Speed of operation of the circuit
D. All of the mentioned

Answer: A

The factors that determine the amount of noise-induced is

A. Type of coupling between two circuits
B. Rate of change of current per unit time
C. Speed of operation of the circuit

All the factors determine the amount of noise induced in a given circuit.

 

6. Which type of noise is produced when the op-amp has wider bandwidth?

A. 1/f noise
B. Schottky noise
C. Thermal noise
D. Radiant noise

Answer: B

When the op-amp has a wide bandwidth, Schottky noise is produced. The amount of Schottky noise is greater with wider bandwidth and large resistance.

 

7. Mention a scheme to reduce the effect of electrical noise on ICs?

A. Isolating ICs on different boards
B. Add a filter near ICs
C. Physical shielding of ICs
D. Use of compensating networks near ICs

Answer: C

Physical shielding of the ICs and associated wiring helps to prevent external electromagnetic radiation from inducing noise into the internal circuitry.

 

8. Internal noise generation can be reduced by keeping

A. None of the mentioned
B. Input lead length short
C. Both input and output lead length short
D. Output lead length short

Answer: C

The common way of reducing the internal noise generation is by keeping input and output lead length as short as practically possible.

 

9. How to choose an IC for a high electrical noise environment?

A. Low degree of noise immunity
B. High degree of noise immunity
C. Low degree of noise reduction
D. High degree of noise reduction

Answer: B

In a high electrical noise environment, an IC with a high degree of noise immunity will minimize the amount of special care needed for proper circuit operation.

 

10. Which among the following has the best immunity to induced noise?

A. Non-inverting amplifier
B. Inverting amplifier
C. Differential amplifier
D. Voltage follower

Answer: C

The differential amplifier offers the best immunity to induced noise because the ratio of the output noise voltage to the input noise voltage in practice will be much smaller than unity.

Scroll to Top