Pulse Width Modulation (PWM) MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for PWM Quiz

1. Flat top sampling of low pass signals

A. Gives rise to aperture effect
B. Implies oversampling
C. Leads to aliasing
D. Introduces delay distortion

Answer: A

A flat-top sampling of low pass signals gives rise to the aperture effect.

 

2. In a delta modulation system, granular noise occurs when the

A. Modulating signal increases rapidly
B. Pulse rate decreases
C. Pulse amplitude decreases
D. Modulating signal remains constant

Answer: D

In a delta modulation system, granular noise occurs when the modulating signal remains constant.

 

3. A PAM signal can be detected using

A. Low pass filter
B. High pass filter
C. Bandpass filter
D. All pass filter

Answer: A

A PAM signal can be detected by using a low pass filter.

 

4. Coherent demodulation of FSK signal can be performed using

A. Matched filter
B. BPF and envelope detectors
C. Discriminator
D. None of the mentioned

Answer: A

Coherent demodulation of the FSK signal can be performed using a matched filter.

 

5. The use of non-uniform quantization leads to

A. Reduction in transmission bandwidth
B. Increase in maximum SNR
C. Increase in SNR for low-level signals
D. Simplification of the quantization process

Answer: C

The use of non-uniform quantization leads to an increase in SNR for low-level signals.

 

6. Which of the following requires a synchronizing signal?

A. Single-channel PPM system
B. PAM
C. DM
D. All of the mentioned

Answer: B

PAM requires a synchronizing signal.

 

7. A PWM signal can be generated by

A. An astable multivibrator
B. A monostable multi vibrator
C. Integrating a PPM signal
D. Differentiating a PPM signal

Answer: B

A PWM signal can be generated by a monostable multivibrator.

 

8. TDM is less immune to cross-talk in the channel than FDM.

A. True
B. False

Answer: B

False because different message signals are not applied to the channel simultaneously.

 

9. In an ideal TDM system, the cross-correlation between two users of the system is

A. 1
B. 0
C. Infinity
D. -1

Answer: B

In an ideal TDM system, the cross-correlation between two users of the system is 0.

 

10. TDM requires

A. Constant data transmission
B. Transmission of data samples
C. Transmission of data at random
D. Transmission of data of only one measured

Answer: B

TDM requires the transmission of data samples.

Scroll to Top