Quality Factor MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Quality Factor Quiz

1. Quality factor is also known as _________

A. Voltage magnification
B. Current magnification
C. Resistance magnification
D. Impedance magnification

Answer: A

The quality factor is also known as voltage magnification because the voltage across the capacitor or inductor in the resonance condition is equal to Q times the source voltage.

 

2. At resonance condition, the voltage across the capacitor and inductor is _________ the source voltage.

A. Greater than
B. Less than
C. Equal to
D. Much less than

Answer: A

In the resonance condition, the voltage across the capacitor and inductor is greater than the source voltage because the voltage across the capacitor or inductor in the resonance condition is equal to Q times the source voltage.

 

3. What is the voltage across the capacitor when the source voltage is 100V and the Q factor is 10?

A. 100V
B. 10V
C. 1000V
D. 0V

Answer: C

We know that voltage across the capacitor in the resonance condition is equal to Q times the source voltage.

Q = VC/VS

where

VC is capacitive voltage and VS is source voltage.

10 = VC/100

VC = 1000 V.

 

4. Find the Q factor when the voltage across the capacitor is 1000V and the source voltage is 100V.

A. 10
B. 20
C. 30
D. 40

Answer: A

We know that voltage across the capacitor in the resonance condition is equal to Q times the source voltage.

Q = VC/VS

where

VC is capacitive voltage

VS is source voltage.

Q = 1000/100 = 10 V.

 

5. Find the source voltage when the voltage across the capacitor is 1000V and the Q factor is 10.

A. 10V
B. 200V
C. 100V
D. 90V

Answer: C

We know that voltage across the capacitor in the resonance condition is equal to Q times the source voltage.

Q = VC/VS

where

VC is capacitive voltage

VS is source voltage.

10 = 1000/VS

VS = 100 V.

h({});

 

6. What is the voltage across the inductor when the source voltage is 200V and the Q factor is 10?

A. 100V
B. 20V
C. 2000V
D. 0V

Answer: C

We know that voltage across the capacitor in the resonance condition is equal to Q times the source voltage.

Q = VL/VS

where

VL is inductive voltage

VS is source voltage.

10 = VL/200

= > VL = 2000 V.

 

7. Find the Q factor when the voltage across the inductor is 2000V and the source voltage is 100V.

A. 10
B. 20
C. 30
D. 40

Answer: B

We know that voltage across the capacitor in the resonance condition is equal to Q times the source voltage.

Q = VL/VS

where

VL is inductive voltage

VS is source voltage.

Q = 2000/100 = 20.

 

8. Find the source voltage when the voltage across the inductor is 2000V and the Q factor is 20.

A. 10V
B. 200V
C. 100V
D. 90V

Answer: C

We know that voltage across the capacitor in the resonance condition is equal to Q times the source voltage.

Q = VL/VS

where

VL is inductive voltage

VS is source voltage.

20 = 2000/VS

VS = 100 V.

 

9. What happens to the voltage across the capacitor when the Q factor increases?

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. Becomes zero

Answer: A

We know that voltage across the capacitor in the resonance condition is equal to Q times the source voltage. Hence as the Q factor increases, the voltage across the capacitor also increases.

 

10. What happens to the voltage across the inductor when the Q factor decreases?

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. Becomes zero

Answer: B

We know that voltage across the inductor in the resonance condition is equal to Q times the source voltage. Hence as the Q factor decreases, the voltage across the inductor also decreases.

Scroll to Top