Random Process in Digital Communication MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Random Process in Digital Communication Quiz

1. Which method is much better and more efficient?

A. Vector quantization
B. Scalar quantization
C. Vector & Scalar quantization
D. None of the mentioned

Answer: A

Vector quantization will always equal or exceed the performance of scalar quantization.

 

2. Analog source coding methods are

A. Temporal waveform coding
B. Spectral waveform coding
C. Model-based coding
D. All of the mentioned

Answer: D

Three types of analog source coding methods are temporal waveform coding, spectral waveform coding, and model-based coding.

 

3. The source output in PCM and DPCM is quasi-stationary.

A. True
B. False

Answer: B

The source output of PCM and DPCM and stationary in nature.

 

4. Which reduces the dynamic range of quantization noise in PCM?

A. Non uniform quantizer
B. Uniform quantizer
C. Adaptive quantizer
D. None of the mentioned

Answer: C

Adaptive quantizer reduces the dynamic range of quantization noise in PCM and DPCM.

 

5. The type of distortion which occurs in delta modulation is

A. Slope overload distortion
B. Granular noise
C. Slope overload distortion & Granular noise
D. None of the mentioned

Answer: C

The two types of distortion that occurs in delta modulation are slope overload distortion and granular noise.

 

6. Binomial distribution deals with

A. Continuous random variable
B. Discrete random variable
C. Continuous & Discrete random variable
D. None of the mentioned

Answer: B

Binomial distribution deals with a discrete random variable.

 

7. In Poisson distribution mean is ______ variance.

A. Greater than
B. Lesser than
C. Equal to
D. Does not depend on

Answer: C

In Poisson distribution, variance is nearly the same or equal to the mean of the distribution.

 

8. Stochastic processes are

A. Random in nature
B. Are function of time
C. Random in nature and are a function of time
D. None of the mentioned

Answer: C

Stochastic processes are random and are a function of time.

 

9. Stochastic processes are

A. Strict sense stationary process
B. Wide sense stationary process
C. All of the mentioned
D. None of the mentioned

Answer: B

A stochastic process is a wide sense stationary process.

 

10. Gaussian process is a

A. wide sense stationary process
B. Strict sense stationary process
C. All of the mentioned
D. None of the mentioned

Answer: C

If the Gaussian process is a wide sense stationary process then it will also be a strict sense stationary process.

Scroll to Top