Real Time Operating system MCQ Quiz – Objective Question with Answer for Real Time Operating system

1. Which of the following provides a buffer between the user and the low-level interfaces to the hardware?

A. operating system
B. kernel
C. software
D. hardware

Answer: A

The operating system is software that provides a buffer between the low-level interfaces to the hardware within the system and the user.

 

2. Which of the following enables the user to utilize the system efficiently?

A. kernel
B. operating system
C. software
D. hardware

Answer: B

The operating system is software that enables the users to utilize the system effectively.

 

3. Which of the following can make the application program hardware independent?

A. software
B. application manager
C. operating system
D. kernel

Answer: C

The operating system allows the software to be moved from one system to another and therefore, it can make the application program hardware independent.

 

4. Which of the following speed up the testing process?
A. kernel
B. software
C. application manager
D. program debugging tools

Answer: D

The program debugging tools can speed up the testing process which can make the processor faster.

 

5. Which of the following includes its I/O routine?

A. hardware
B. kernel
C. operating system
D. application manager

Answer: C

An operating system is software that includes its I/o routine to drive the serial ports and the parallel ports.

6. Which forms the heart of the operating system?

A. kernel
B. applications
C. hardware
D. operating system

Answer: A

The kernel is the heart of the operating system. This can control the hardware and can deal with the interrupts, I/O systems, memory, etc.

 

7. Which of the following locates a parameter block by using an address pointer?

A. OS
B. kernel
C. system
D. memory

Answer: B

The kernel is the heart of the operating system which can control the hardware and can deal with the interrupts, I/O systems, memory, etc. It can also locate the parameter block by using an address pointer which is stored in the predetermined address register.

8. Which of the following are not dependent on the actual hardware performing the physical task?

A. applications
B. hardware
C. registers
D. parameter block

Answer: D

The kernel can locate the parameter block by using an address pointer which is stored in the predetermined address register. These parameter blocks are standard throughout the operating system, that is, they are not dependent on the actual hardware performing the physical task.

 

9. Which of the following bus can easily upgrade the system hardware?

A. control bus
B. data bus
C. VMEbus
D. bus interface unit

Answer: C

The software can be easily moved from one system to another which is more important for designing embedded systems, especially for those which use an industry-standard bus such as VMEbus, in which the system hardware can be expanded or upgraded.

10. Which of the following is the first widely used operating system?

A. MS-DOS
B. Windows XP
C. android
D. CP/M

Answer:d

The first widely used operating system is the CP/M which is developed for Intel 8080 and the 8” floppy disk system.

[/bg_collapse]

Scroll to Top