Receiver Synchronization MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Receiver Synchronization Quiz

1. Phase-locked loops consist of

A. Phase detectors
B. Loop filter
C. Voltage controlled oscillator
D. All of the mentioned

Answer: D

Phase-locked loops have three basic components – phase detector, loop filter, and voltage-controlled oscillator. It measures the phase difference between the incoming signal and the local replica.

 

2. In VCO the output frequency is a linear function of its input

A. Frequency
B. Voltage
C. Time period
D. None of the mentioned

Answer: B

A VCO is an oscillator whose output frequency is a linear function of its input voltage over some range of input and output.

 

3. PLL designs have

A. First order loop
B. Second-order loop
C. Higher-order loop
D. None of the mentioned

Answer: B

Most of the PLL designs have a second-order loop as they can be made unconditionally stable.

 

4. A cycle slip occurs when the magnitude of the original phase error exceeds

A. Π radians
B. 2π radians
C. π/2 radians
D. π2 radians

Answer: B

A cyclic slip occurs when the magnitude of the original phase error exceeds 2π radians.

 

5. When phase noise and phase jitter is doubled, the phase variance increases by

A. Two times
B. Four times
C. 0.5 times
D. 8 times

Answer: B

In PLL, when the phase jitter and phase noise increase by 2, the phase variance increases by 4 more than that of the original signal.

 

6. Acquisition is a ______ operation.

A. Linear
B. Non-linear
C. Linear & Non-linear
D. None of the mentioned

Answer: B

The acquisition is accomplished by external signals or circuits or sometimes it might be unaided (self acquisition). This acquisition process is an inherently non-linear operation.

 

7. To avoid the loop to be driven to lock, the sweep rate should be

A. Smaller
B. Larger
C. It does not depend on it
D. None of the mentioned

Answer: A

The sweep rate must not be too large, or the loop will be driven through the lock point so fast that it will fail to acquire.

 

8. Which method is more accurate?

A. Closed-loop synchronizer
B. Open-loop synchronizer
C. Closed & Open-loop synchronizer
D. None of the mentioned

Answer: A

Closed-loop synchronizers are more accurate, but they are much more complex and costly.

 

9. What is the function of the edge detector?

A. Differentiation
B. Rectification
C. Differentiation & Rectification
D. None of the mentioned

Answer: C

The main operation of the edge detector is differentiation and rectification by the use of a square-law detector.

 

10. Continuous phase modulation has

A. More bandwidth efficiency
B. More smoothness
C. More bandwidth efficiency & smoothness
D. None of the mentioned

Answer: C

Continuous phase modulation is an important signaling technique because of its bandwidth efficiency. Bandwidth efficiency is obtained by increasing the smoothness of the signal.

Scroll to Top