Sampling and Quantization MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Sampling and Quantization Quiz

1. Which signals are a function of time?

A. Random signal
B. Deterministic signal
C. Random & Deterministic signal
D. None of the mentioned

Answer: B

Deterministic signals are a function of time.

 

2. Auto-correlation function is a

A. Even function
B. Odd function
C. Even & Odd function
D. None of the mentioned

Answer: A

The auto-correlation function is an even function of time.

 

3. Shot noise occurs in

A. Transistors
B. Valves
C. Transistors & Valves
D. None of the mentioned

Answer: C

Shot noise occurs in both valves and transistors.

 

4. Source coding reduces

A. Redundancy
B. Average bit rate
C. Redundancy & Average bit rate
D. None of the mentioned

Answer: C

Source coding reduces both the average bit rate and reduces redundancy.

 

5. Delay element in delta modulation acts as

A. First order predictor
B. Second-order predictor
C. Third-order predictor
D. Fourth order predictor

Answer: A

Delay element act as the first-order predictor.

h({});

 

6. Non-uniform quantization includes

A. Compression
B. Expansion
C. Compression & Expansion
D. None of the mentioned

Answer: C

Compression and expansion give the feature of non-uniform quantization.

 

7. The quantization will be finer when

A. Smaller the number of discrete amplitudes
B. Larger the number of discrete amplitudes
C. Does not depend on amplitudes
D. None of the mentioned

Answer: B

The larger the number of discrete amplitudes, the finer will be the quantization.

 

8. Different cases of sampling include

A. Ideal impulse sampling
B. Flat-topped sampling
C. Sampling with rectangular pulses
D. All of the mentioned

Answer: D

The three cases of sampling are ideal impulse sampling, sampling with rectangular pulses, and flat-topped sampling.

 

9. Transmitted pulse becomes distorted due to

A. Ideal transmission characteristic
B. Non-ideal transmission characteristic
C. All of the mentioned
D. None of the mentioned

Answer: B

A transmitted pulse gradually becomes distorted due to the non-ideal transmission characteristics of the channel.

 

10. In which mixing is easier?

A. Analog signal
B. Digital signal
C. Analog & Digital signal
D. None of the mentioned

Answer: B

Mixing digital signals are easier than that mixing analog signals.

Scroll to Top