Single-Phase Parallel Network MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Single-Phase Parallel Network Quiz

Single-Phase Parallel Network MCQ

 

1. From the given circuit, find the value of IR.

From the given circuit, find the value of IR.

A. 0
B. V/I
C. V/R
D. Cannot be determined

Answer: C

In the given circuit, the voltage across the resistor is the same as the source voltage as they are connected in parallel. The current in the resistor is IR hence IR = V/R.

 

2. What is the relation between IR and V in the following circuit?

From the given circuit, find the value of IR.

A. IR leads V
B. IR lags V
C. IR and V are in phase
D. No relation

Answer: C

In the following circuit, IR and V are in phase because IR is the current in the resistor and the current in the resistor is always in phase with the voltage across it.

 

3. What is the expression for the current in the inductor from the following circuit?

What is the expression for the current in the inductor from the following circuit?

A. V/I
B. V/XL
C. 0
D. Cannot be determined

Answer: B

In the given circuit, the voltage across the inductor is the same as the source voltage as they are connected in parallel. The current in the inductor is IL hence IL = V/XL.

 

4. What is the phase relation between IL and V from the following circuit?

parallel circuits q3

A. IL lags V
B. IL leads V
C. IL and V are in phase
D. No relation

Answer: A

IL is the current across the inductor and we know that the current across the inductor always lags the voltage across it. Hence IL lags V.

 

5. Find the expression for the current I from the given circuit.

From the given circuit, find the value of IR.

A. I = IC
B. I = IR
C. I = IC+IR
D. I = 0

Answer: C

I is the total current in the circuit. Since this is a parallel connection, the total current in the circuit is equal to the sum of the currents in each branch of the circuit.

Hence I = IC+IR.

h({});

 

6. Find the total current if IC = 2A and IR = 5A.

From the given circuit, find the value of IR.

A. 3A
B. -3A
C. 7A
D. 10A

Answer: C

I is the total current in the circuit. Since this is a parallel connection, the total current in the circuit is equal to the sum of the currents in each branch of the circuit. Hence

I = IC+IR.

I = 2+5 = 7A.

 

7. Find the value of IR if I = 10A and IC = 8A.

From the given circuit, find the value of IR.

A. 5A
B. 18A
C. 12A
D. 2A

Answer: D

I is the total current in the circuit. Since this is a parallel connection, the total current in the circuit is equal to the sum of the currents in each branch of the circuit. Hence

I = IC+IR.

10 = 8+IR  = > IR = 2A.

 

8. Find the value of IL if IC = 10A and IR = 6A.

From the given circuit, find the value of IR.

A. 4A
B. 18A
C. 12A
D. 2A

Answer: A

I is the total current in the circuit. Since this is a parallel connection, the total current in the circuit is equal to the sum of the currents in each branch of the circuit. Hence

I = IC+IR.

10 = IC+6 = > IC = 4A.

 

9. What is the expression for the current in the capacitor from the following circuit?

From the given circuit, find the value of IR.

A. V/C
B. V/I
C. 0
D. V/XC

Answer: D

In the given circuit, the voltage across the capacitor is the same as the source voltage as they are connected in parallel. The current in the capacitor is IC hence IC = V/XC.

 

10. What is the phase relation between IC and V from the following circuit?

From the given circuit, find the value of IR.

A. IC lags V
B. IC leads V
C. IC and V are in phase
D. No relation

Answer: B

IC is the current across the capacitor and we know that the current across the capacitor always leads to the voltage across it. Hence IC leads V.

Scroll to Top