Synchronization network MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Synchronization network Quiz

1. In phase lock which parameter is synchronized

A. Frequency
B. Phase
C. Frequency & Phase
D. None of the mentioned

Answer: C

Being in phase lock means that the receiver’s local oscillator is synchronized in both frequency and phase with the received signal.

 

2. Coherent modulation requires ____ level of synchronization.

A. One
B. Two
C. Three
D. None of the mentioned

Answer: C

Coherent modulation requires three levels of synchronization – phase symbol and frame.

 

3. Non-coherent system requires

A. Phase synchronization
B. Frequency synchronization
C. Phase & Frequency synchronization
D. None of the mentioned

Answer: C

The non-coherent system requires frequency synchronization.

 

4. For block codes _____ is necessary.

A. Phase synchronization
B. Frequency synchronization
C. Frame synchronization
D. None of the mentioned

Answer: C

Frame synchronization is necessary when the information is organized in blocks or messages of some uniform number of symbols. Thus block code needs frame synchronization.

 

5. The synchronization necessary for BPSK is

A. Frequency tracking
B. Bit timing
C. Phase tracking
D. All of the mentioned

Answer: D

Non coherently detected BPSK is the simplest digital receiver and it requires frequency tracking, bit timing synchronization, and also phase synchronization.

 

6. Transmitter synchronization implies

A. One-way communication
B. Two-way communication
C. One & Two-way communication
D. None of the mentioned

Answer: B

The transmitter plays a role in synchronization by varying the frequency and timing of its transmissions to correspond to the expectation of the receiver. This transmitter synchronization implies two-way communication.

 

7. As the synchronization levels increases, the cost

A. Decreases
B. Increases
C. Remains the same
D. None of the mentioned

Answer: B

For each level increase in synchronization levels, cost increases.

 

8. Synchronization is used in systems that have

A. Non-coherent modulation techniques
B. Many users accessing
C. Non-coherent modulation techniques & Many users accessing
D. None of the mentioned

Answer: C

For a communication system using non-coherent modulation techniques and many users accessing the central communication node, synchronization is necessary.

 

9. Which method has fast acquisition and can work without a return link?

A. Open loop method
B. Closed loop method
C. Open & Closed-loop method
D. None of the mentioned

Answer: A

The main advantage of the open-loop method is that acquisition is fast, the procedure can work without a return link and the amount of real-time computation that is required is small.

 

10. Which method has a two-way link?

A. Open loop method
B. Closed loop method
C. Open & Closed-loop method
D. None of the mentioned

Answer: B

The closed-loop method requires a return link, a large amount of real-time processing, and a two-way link.

Scroll to Top