Thevenin’s Theorem MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Thevenin’s Theorem Quiz

1. Calculate the Thevenin resistance across the terminal AB for the following circuit.

Calculate the Thevenin resistance across the terminal AB for the following circuit.

A. 4.34 ohm
B. 3.67 ohm
C. 3.43 ohm
D. 2.32 ohm

Answer: B

Thevenin resistance is found by opening the circuit between the specified terminal and shorting all voltage sources.
When the 10V source is shorted, we get:

Rth = (1||2) + 3 = 3.67 ohm.

 

2. Calculate Vth for the given circuit using the Thevenin theorem

Calculate the Thevenin resistance across the terminal AB for the following circuit.

A. 5.54V
B. 3.33V
C. 6.67V
D. 3.67V

Answer: C

4 ohm is removed and then v across 2 ohms is calculated by the voltage divider

2 × 10/(2 + 1) = 6.67V.

The voltage between A and B i.e. Vth is equal to the voltage across 4-ohm resistance since no current flow through 3-ohm resistance. So, Vth  = 6.67V.

 

3. Calculate the current across the 4 − ohm resistor using Thevenin’s theorem.

Calculate the Thevenin resistance across the terminal AB for the following circuit.

A. 0.86A
B. 1.23A
C. 2.22A
D. 0.67A

Answer: A

Thevenin resistance is found by opening the circuit between the specified terminal and shorting all voltage sources.

When the 10V source is shorted, we get:

Rth = (1||2) + 3 = 3.67 ohm.

Vth is calculated by opening the specified terminal.

Using voltage divider

Vth = 2 × 10/(2 + 1) = 6.67V.

On drawing the Thevenin equivalent circuit, we get Rth, 4 ohms, and Vth in series.

Applying Ohm’s law

I = Vth/(4 + Rth) = 0.86A.

 

4. The Thevenin voltage is the__________

A. Open circuit voltage
B. Short circuit voltage
C. Open circuit and short circuit voltage
D. Neither open circuit nor short circuit voltage

Answer: A

Thevenin voltage is obtained by opening the specified terminals so it is open-circuit voltage. It is not the short circuit voltage because if specified terminals are shorted voltage is equal to zero.

 

5. Thevenin resistance is found by ________

A. Shorting all voltage sources
B. Opening all current sources
C. Shorting all voltage sources and opening all current sources
D. Opening all voltage sources and shorting all current sources

Answer: C

Ideal current sources have infinite internal resistance and hence behave like an open circuit whereas ideal voltage sources have zero internal resistance and hence behave as a short circuit.

h({});

 

6. Thevenin’s theorem is true for __________

A. Linear networks
B. Non − Linear networks
C. Both linear networks and nonlinear networks
D. Neither linear networks nor non-linear networks

Answer: A

Thevenin’s theorem works for only linear circuit elements and not non-linear ones such as BJT, semiconductors, etc.

 

7. In Thevenin’s theorem Vth is __________

A. Sum of two voltage sources
B. A single voltage source
C. Infinite voltage sources
D. 0

Answer: B

Thevenin’s theorem states that a combination of voltage sources, current sources, and resistors is equivalent to a single voltage source V and a single series resistor R.

 

8. Vth is found across the ____________ terminals of the network.

A. Input
B. Output
C. Neither input nor output
D. Either input or output

Answer: B

According to Thevenin’s theorem, Vth is found across the output terminals of a network and not the input terminals.

 

9. Which of the following is also known as the dual of Thevenin’s theorem?

A. Norton’s theorem
B. Superposition theorem
C. Maximum power transfer theorem
D. Millman’s theorem

Answer: A

Norton’s theorem is also known as the dual of Thevenin’s theorem because in Norton’s theorem we find short circuit current which is the dual of open-circuit voltage − what we find in Thevenin’s theorem.

 

10. Can we use Thevenin’s theorem on a circuit containing a BJT?

A. Yes
B. No
C. Depends on the BJT
D. Insufficient data provided

Answer: B

We can use Thevenin’s theorem only for linear networks. BJT is a non-linear network hence we cannot apply Thevenin’s theorem to it.

Scroll to Top