VLSI Subsystem Design and Layout MCQ Quiz – Objective Question with Answer for VLSI Subsystem Design and Layout

1. The subsystem of the circuits should have ______ interdependence.

A. minimum
B. maximum
C. no
D. more

Answer: A

The subsystem of the circuit or system to be designed should have minimum interdependence and complexity.

 

2. Switch logic is based on

A. pass transistors
B. transmission gates
C. pass transistors and transmission gates
D. design rules

Answer: C

Switch logic is based on pass transistors or transmission gates. Pass transistor describes several logic families used in the design of integrated circuits. This logic reduces the count of transistors used to make different logic gates, by eliminating redundant transistors.

 

3. The switch logic approach takes _____ static current.

A. low
B. more
C. no
D. very less

Answer: C

The switch logic approach takes no static current from the supply rails and is faster for small arrays.

 

4. Power dissipation in switch logic is

A. less
B. more
C. high
D. very less

Answer: A

Power dissipation is small in the switch logic approach since current only flows on switching.

 

5. Features of the switch logic approach

A. occupies more area
B. no undesirable threshold voltage
C. low power dissipation
D. all of the mentioned

Answer: D

Some of the features of the switch logic approach are that it occupies more area, eliminates undesirable threshold voltage and has low power dissipation.

 

6. Pass transistors can be driven through _____ pass transistors.

A. one
B. no
C. more
D. two

Answer: B

Pass transistor input should not be driven through any other pass transistors because there occurs loss in logic levels.

 

7. Basic AND and OR gate combinations are used in switch logic.

A. true
B. false

Answer: A

Basic AND and OR combination of switches are possible and are used in switch logic. It is simple to design and easier.

 

8. When one pass transistor is driven using another, threshold voltage

A. affects
B. does not affect
C. all of the mentioned
D. none of the mentioned

Answer: A

When logic levels are propagated through pass transistors are degraded by the threshold voltage.

 

9. Switch logic approach is fast for

A. large arrays
B. small arrays
C. very large arrays
D. not at all fast for any type

Answer: B

The switch logic approach is fast for smaller arrays and as the arrays become larger more switches and gates are required which makes it a bit slower and more complex.

 

10. Switch logic is designed using

A. complementary switches
B. silicon plates
C. conductors
D. resistors

Answer: A

Switch logic is designed using n or p pass transistors or from complementary switches.

Scroll to Top