AC Waveform MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for AC Waveform Quiz

1. The variation of a quantity such as voltage or current shown on a graph is known as ___________

A. Waveform
B. Peak value
C. Instantaneous value
D. Period

Answer: A

The variation of a quantity, which is voltage or current in this case, shown on a graph with the x−axis as time is known as a waveform.

 

2. What is the duration of one cycle known as _________

A. Waveform
B. Peak value
C. Instantaneous value
D. Period

Answer: D

The duration of one cycle is known as a period. A function that repeats the same waveform at equal intervals of time is known as a periodic function.

 

3. The repetition of a variable quantity, recurring at equal intervals, is known as ___________

A. Waveform
B. Instantaneous value
C. Cycle
D. Period

Answer: C

Each repetition of a variable quantity, recurring at equal intervals, is termed a cycle.

 

4. The value of a given waveform at any instant time is termed as ___________

A. Waveform
B. Instantaneous value
C. Cycle
D. Period

Answer: B

Instantaneous value is the value of the waveform at that instant. Hence the value of a given waveform at any instant time is termed an instantaneous value.

 

5. The maximum instantaneous value measured from zero value is known as?

A. Peak value
B. Peak to peak value
C. Cycle
D. Period

Answer: A

The maximum instantaneous value measured from the zero value is termed the peak value.

 

6. The maximum variation between the maximum positive and the maximum negative value is known as?

A. Peak value
B. Peak to peak value
C. Cycle
D. Period

Answer: B

The maximum variation between the maximum positive instantaneous value and the maximum negative instantaneous value is the peak−to−peak value.

 

7. What is the correct relation between the peak value and peak−to−peak value for a sinusoidal waveform?

A. Vp = 4Vp−p
B. Vp = Vp−p
C. Vp−p = 2Vp
D. Vp = 2Vp−p

Answer: C

The maximum variation between the maximum positive instantaneous value and the maximum negative instantaneous value is the peak−to−peak value. For a sinusoidal waveform, it is twice the peak value. Hence Vp−p = 2Vp.

 

8. If the peak to peak voltage is 10V, calculate the peak voltage.

A. 10V
B. 2V
C. 4V
D. 5V

Answer: D

Vp−p = 2Vp

Substituting the values from the question, we get Vp = 5V.

 

9. If the peak voltage is 9V, calculate the peak to peak voltage.

A. 9V
B. 20V
C. 18V
D. 12V

Answer: C

Vp−p = 2Vp

Substituting the values from the question, we get Vp−p = 18V.

 

10. The waveform of the emf generated undergoes one complete cycle when?

A. Conductors move past the north pole
B. Conductors move past the south pole
C. Conductors move past the north and south poles
D. Conductors are stationary

Answer: C

The waveform of the e.m.f. generated in an a.c. generator undergoes one complete cycle of variation when the conductors move past an N and an S pole.

Scroll to Top