Channel Coding MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Channel Coding Quiz

1. Channel coding relates to areas such as

A. Waveform coding
B. Structured sequence
C. Waveform coding & Structured sequence
D. None of the mentioned

Answer: C

Channel coding can be partitioned into two areas of study, one is waveform coding or signal design and the other is a structured sequence or structured redundancy.

 

2. Examples of structured sequences are

A. Block codes
B. Convolutional codes
C. Turbo codes
D. All of the mentioned

Answer: D

Some examples of structured sequence or structured redundancy codes are block codes, convolutional codes, and turbo codes.

 

3. Antipodal signals are

A. Mirror images
B. 1800 apart
C. One is negative of the other
D. All of the mentioned

Answer: D

Antipodal signals are mirror images, one is negative of the other and they are 1800 apart.

 

4. Orthogonal vectors are

A. Perpendicular to each other
B. Their dot product must be zero
C. One signal cannot interfere with the other
D. All of the mentioned

Answer: D

Orthogonal signals are perpendicular to each other, the inner or dot product between those two signals must equal zero, one vector has zero projection over the other because they do not share the same signal space.

 

5. In orthogonal signaling as k increases there is

A. Improved error performance
B. Degraded error performance
C. Improved bandwidth
D. None of the mentioned

Answer: A

In orthogonal signaling as k increases, there is improved error performance or a reduction in required Eb/N0 at the expense of bandwidth.

 

6. In non-orthogonal signaling as k increases there is

A. Degraded error performance
B. Improved bandwidth efficiency
C. Increase in required Eb/N0
D. All of the mentioned

Answer: D

Non-orthogonal signaling manifests improved bandwidth efficiency at the expense of degraded error performance and increases in required Eb/N0.

 

7. In orthogonal signal, all cross-correlation coefficients are

A. One
B. Zero
C. Negative
D. None of the mentioned

Answer: B

In an orthogonal set all cross-correlation coefficients can be made zero.

 

8. The smaller the cross-correlation, the ______ is the distance between the signal vectors.

A. More
B. Less
C. Double
D. Half

Answer: A

Cross-correlation is the measure of distance between two vectors. The smaller the cross-correlation value the greater the distance between the two vectors.

 

9. Hadamard matrix is given as

A. H2 = H1 H1
H1 H1

B. H2 = H1 H1
H1’H1

C. H2 = H1 H1
H1 H1′

D. H2 = H1’H1
H1 H1

Answer: C

We can construct a code-word set Hk of dimension 2k*2k called a Hadamard matrix.

 

10. Biorthogonal set consists of

A. Orthogonal signals
B. Antipodal signals
C. Combination of orthogonal and antipodal
D. None of the mentioned

Answer: C

The biorthogonal set consists of a combination of both orthogonal and antipodal signals.

Scroll to Top